В Україні у заходах до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні взяли участь близько 700 тис. осіб, святкування відбулось спокійно.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив директор Департаменту комунікації Нацполіції Ярослав Тракало.

Читайте такожВ Києві завершились акції з нагоди 9 травня - поліція склала протоколи на двох осіб

Він нагадав, що громадський порядок під час заходів охороняли майже 22 тис. правоохоронців — поліцейських і нацгвардійців.

Тракало додав, що загалом в Україні до поліції надійшло лише 33 повідомлення щодо правопорушень під час святкувань.

“Станом на зараз маємо 33 повідомлення про події, пов’язані з використанням забороненої символіки. Найбільше у Дніпропетровській області — 7, Миколаївській — 5, Одеській — 3 та в Києві — 6 випадків. З них 13 повідомлень — це повідомлення про використання «георгіївської стрічки» у ряді областей України”, - сказав він.

Крім того, Тракало повідомив, що зареєстровано 15 фактів використання радянської символіки — червоних прапорів, зображень серпа та молота. По 5 таких випадків було зафіксовано у Дніпропетровській області та Києві.

Він додав, що за 13 випадками складено адмінпротоколи за ст.1733 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Порушникам загрожує стягнення штрафів у розмірах від 850 до 2550 грн.

Також Тракало зауважив, що до ЄРДР внесено інформацію про 5 фактів за ст.436-1 Кримінального кодексу — виготовлення та поширення комуністичної і нацистської символіки. Чотири випадки сталися у Дніпропетровській області і один - в Одеській.

Крім того, сьогодні було відкрито справи за фактами хуліганських дій, вчинених групою осіб. Мова йде про інцидент на трасі Кривий Ріг - Дніпро, коли близько 10 хуліганів закидали камінням два автобуси, а також про випадок у Дніпрі, де зловмисники намагались облити червоною фарбою учасників акції Марш миру.

В Одесі було відкрито провадження по ст.263 ККУ (незаконне поводження зі зброєю). Там на Алеї Слави правоохоронці зупинили чоловіка, який намагався пройти в натовп людей з кастетом.

“Загалом заходи в державі пройшли спокійно. Це також результат превентивної роботи поліції, яка напередодні провела роз’яснювальну роботу з організаторами акцій щодо неприпустимості використання забороненої символіки та вчинення провокацій. Ми констатуємо, що в цьому році громадяни краще виконують вимоги законодавства щодо забороненої символіки”, - сказав Тракало.