Українець Вадим Івлєв вирушить досліджувати безлюдний антарктичний острів / Фото з архівів мандрівника

Український мандрівник та радіолюбитель Вадим Івлєв стане єдиним українцем у складі міжнародної наукової експедиції в Антарктиду на безлюдний острів Сигні (архіпелаг Південні Оркнейські острови), оточений крижаними водами Атлантичного океану.

Як повідомив на прес-конференції у Києві сам Івлєв, експедиція триватиме з 11 лютого до 14 березня 2020 року. Загалом в ній братимуть участь 14 дослідників з 6 країн світу: США, Німеччини, Швейцарії, Австралії, Угорщини та України.

«Це міжнародна недержавна та некомерційна волонтерська ініціатива. У складі цієї експедиції буде 14 учасників, більшість американці. Я думаю, що головні результати будуть такі: перш за все будуть проведені наукові дослідження – будемо збирати зразки залишків маленьких черепашок, що накопичилися в воді за 40 мільйонів років в воді. Це пісок, який досліджуватимуть американські науковці. А також радіо-аматорська справа. Тому що ми маємо надати можливість світовий спільноті радіо-аматорів зайнятися цим островом. Як ви знаєте, насправді зв’язок на коротких хвилях – це дуже важлива справа для вирішення надзвичайних ситуацій у такій місцевості», - розповів Івлєв.

Відео дня
Фото з архівів Вадима Івлєва

За словами учасника майбутньої експедиції, на острів учасників експедиції і тони обладнання доставить новозеландське експедиційне судно, яке вирушить з порту в Чилі та досягне Південних Оркнейських островів за 5 діб. Маршрут проходитиме через небезпечні райони, де постійно трапляються айсберги та величезні крижини.

Як розповідає Івлєв, безпосередньо на острові, на який доведеться окремо діставатися від корабля на гумових човнах, команда проведе два тижні. Більшість учасників експедиції, в тому числі й українець, ночуватимуть на острові в наметі у спальних мішках, тоді як судно чекатиме на відстані приблизно 500 метрів.

Читайте такожІгор Дикий: В Антарктиді немає справжнього новорічного настрою. Зараз тут літо, полярний день і яскраво світить сонце

По-перше, для підстраховки, адже на Оркнеях погодні умови суворі майже завжди – температура близько -30 та сильні вітри близько 20 м/c. У лютому-березні погода швидко змінюється, часто починає падати сніг. Також тут часто відбуваються землетруси потужністю понад 4,4 бали, найсильніший із зареєстрованих становив 7,8 бали.

По-друге, щоб отримати дозвіл висадитися на острів, мандрівники представили заздалегідь розроблений план біобезпеки, якого повинні будуть суворо дотримуватися під час перебування на Сигні для захисту навколишнього середовища. На острів не повинні потрапити сторонні рослини, комахи і тварини. Після завершення експедиції абсолютно все на острові має залишитися так, як було до цього, тобто без жодних слідів перебування людини, адже його населяють рідкісні антарктичні хутрові котики, морські слони, пінгвіни та морські птахи, а з рослин тут є мох і лишайники. Тож навіть душ учасники експедиції зможуть прийняти лише на кораблі.

Фото з архівів Вадима Івлєва

Під час експедиції українець відповідатиме за радіозв’язок, встановивши на острові самостійно розроблену унікальну антену висотою 24 метрів. За її допомогою мандрівник має на меті поставити два світових рекорди, пов’язані з радіозв’язком – з найбільшої дистанції і кількості радіозв'язків  в діапазоні з довжиною хвилі 160 метрів.

Крім того, під час експедиції планується провести сеанс радіозв’язку с учнями близько десятка українських шкіл. Аналогічний радіоміст планують і для американських шкіл.

Читайте такожУкраїнські науковці вперше за 20 років отримають власне судно для дослідження Антарктиди та океану

Зазначимо, це вже третя експедиція Вадима Івлєва у складі міжнародної команди науковців, в яких він, традиційно, єдиний українець. У 2016 році він взяв участь у експедиції до важкодоступного антарктичного острову Херд, а у 2018 році в експедиції на безлюдний острів Дюсі у Тихому океані. 

Південні Оркнейські острови, до складу яких входить острів Сигні, розташовані приблизно за 600 км на північний схід від узбережжя Антарктиди та за 1440 км на південний схід від Вогняної Землі (Південна Америка). Острови відкрито в 1821 році, а свою назву вони отримали через розташування майже на тій же широті південної півкулі, що й Британські Оркнейські острови в північній півкулі. Слово «Оркнейяр» походить зі старонорвезької та вимовляється як orc-nee-yahr, що в перекладі означає «тюленячий». Колись тут жили тисячі морських котиків, яких, на жаль, мисливці  на тюленів повністю винищили до 1936 року. Зараз їх популяція відновлюється.

Безлюдний острів Сигні, архіпелаг Південні Оркнейські острови / Фото Вадим Івлєв

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.