Ілюстрація / REUTERS

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження через сприяння Росії в підготовці дітей до бойових дій на території «ДНР» та «ЛНР».

Про це йдеться на сайті ГПУ.

Читайте такожНа параді в Луганську маршували діти, а комуністи з РФ водили іноземців – ОБСЄ

Відео дня

Підставою для відкриття провадження став журналістський матеріал «Правозахисники показали, як в ОРДО мілітаризують дітей», який вийшов на «Українській правді» 5 травня 2019 року.

«Представники незаконного збройного формування терористичної організації «ДНР» за фінансової та організаційної підтримки Російської Федерації через військові табори і псевдопатріотичні клуби готують дітей до бойових дій. Разом з тим дітей виховують у дусі ідеології сепаратизму та «русского мира», — пише ГПУ.

Це суперечить міжнародному праву, зокрема, Женевській конвенції та Римському статуту. Згідно з ними, окупаційна влада не має права змушувати місцеве населення служити в армії, а залучення дітей до 15 років до бойових дій є військовим злочином.

Докази, які вдасться зібрати у справі, планують передати до Міжнародного кримінального суду.

Ілюстрація / REUTERS

Нагадаємо, громадянина Бразилії Рафаеля Лусваргі, який брав участь у війні на Донбасі на боці бойовиків «ЛДНР», засудили до 13 років увʼязнення. Рішення виніс Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.