Волкер здійснив візит у Станицю Луганську / фото УНІАН

Спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки у справах України Курт Волкер висловлює сподівання, що Росія здійснюватиме кроки у напрямку до миру після розведення сил у районі Станиці Луганській на лінії розмежування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Волкер сказав на прес-конференції в Києві.

Він повідомив, що вчора, 26 липня, здійснив візит у Станицю Луганську.

Відео дня

Читайте такожУкраїнським спеціалістам з третьої спроби вдалося обстежити міст в Станиці Луганській

"Гуманітарна трагедія, яку переживають люди, неприйнятна. Ми налаштовані зробити все можливе, щоб повернути мир на схід України", - заявив Волкер.

За його словами, "цілком очевидно, що саме цього хоче і президент Зеленський".

"Він (президент України – УНІАН) чітко висловив свою позицію на підтримку ідеї принести мир. Він взяв на себе ініціативу в процесі розведення сил в Станиці Луганській", - зазначив Волкер.

"Зеленський звертається до громадян на окупованих територіях сходу України, щоб дати їм чітко зрозуміти, що він розглядає їх як громадян України, яким потрібна підтримка, яким потрібна допомога. І я можу сказати, що це вже має позитивний вплив", - підкрелив Волкер.

Станиці Луганській очолювані Росією сили також вже дещо відійшли від своїх позицій, вони ще повинні зробити певні дії, проте вже є певний рух. Тепер зусилля зосереджуються на тому, щоб відбудувати зруйнований там міст", - сказав Волкер.

Він додав, що інженери-будівельники вже мали можливість оглянути міст, і у понеділок, 29 липня, може відбутися наступний візит будівельних команд.

"І якщо Росія діятиме на взаємних засадах, також зробить кроки у напрямку до миру, то я впевнений, що ми зможемо просунутися далі", - переконаний спецпредставник США.

"Я думаю, що Росія зі свого боку повинна вжити заходів, які будуть взаємними і для зміцнення миру", - сказав він.

"Я сподіваюся, що за цим послідує подальше розведення і в інших місцях, а також можна буде організувати більше пунктів перетину лінії зіткнення, щоб люди Донбасу мали кращу можливість подорожувати", - додав Волкер.

Він зауважив, що Росія могла би погодитися на відкриття пункту пропуску в Золотому, бо українська сторона готова до цього, а російська - ні.

Крім того, спецпредставник США наголосив на важливості зміцнення і розширення режиму припинення вогню, в тому числі подальше розведення сил.