Денис Пушилін / фото REUTERS

Глава угруповання «ДНР» Денис Пушилін заявив, що вважає «ідеальним варіантом» входження окремих районів Донецької та Луганської областей до складу Росії на правах федеративного (федерального) округу.

Як повідомляють "Новости Донбасса" з посиланням на сепаратистські ЗМІ, про це він заявив під час спілкування з «російською інтелігенцією» в Москві.

«Перед нами стоїть одне завдання — максимальна інтеграція в російський простір. В ідеалі — увійти до складу Росії на правах федерального округу», — сказав Пушилін.

Відео дня

Читайте такожВатажок "ДНР" придумавши план, щоб не повторити долю Захарченка

При цьому він дав зрозуміти, що не відмовляється від Мінських угод. Зі слів Пушиліна випливає, що він розраховує, що подальші кроки для виконання «Мінська» повинна робити тільки Україна, а не угруповання «Л-ДНР», які підтримує Росія. При цьому в Комплексі заходів з виконання «Мінська» написано, що, наприклад, припинення вогню, відведення озброєння та обмін полоненими за формулою «всіх на всіх» виконують обидві сторони.

«Там прописано, що саме повинна виконати Україна. Це стосується, в тому числі з питань обміну полоненими, амністії і всього іншого», — стверджує глава «ДНР».

Також Пушилін сказав, що перед поверненням Києву контролю над ділянкою українсько-російського кордону на Донбасі він чекає закріплення українською владою особливого статусу ОРДЛО.

«До цього [повернути кордони] повинні бути виконані всі інші [умови]: у нас повинні бути наші правоохоронці, наші силові структури (народна міліція — ред.), можливість закріплення транскордонного співробітництва з Росією та договірних відносин між нами і Україною», — заявив він.

Пушилін додав, що «Україна до цього не готова».

Раніше Пушилін заявив, що бачить окремі райони Донбасу «суверенною державою, яка максимально наближена до Росії. В ідеалі — у складі Росії».

Федеральні округи існують в Росії, згідно з указом президента Володимира Путіна від 13 травня 2000 року. Округи не передбачені Конституцією РФ, водночас ряд науковців відносить їх до числа адміністративно-територіальних одиниць.