REUTERS

В Міноборони України пояснили, що при плануванні процесу розведення командуванням Збройних сил було враховано різні сценарії розвитку подій і в разі, якщо російсько-окупаційні війська ігноруватимуть домовленості і спробують повернутися на раніше займані позиції, українські військовослужбовці діятимуть адекватно.

Про це йдеться у роз’ясненні Управління комунікацій та преси Міністерства оборони України.

«Збройні сили України, для яких гарантування безпеки та збереження життя громадян є найвищою цінністю (після розведення військ – УНІАН) продовжуватимуть надавати допомогу мирному населенню. Зокрема, підрозділи цивільно-військового співробітництва й надалі співпрацюватимуть із місцевою владою в рамках реалізації поточних гуманітарних проектів, аби громадяни України у районах розведення мали предмети першої необхідності для життя», - зазначається у повідомленні.

Відео дня

Окрім цього, як наголошують в Міноборони, матимуть продовження проекти з відновлення інфраструктури.

Також зазначається, що при плануванні процесу розведення командуванням ЗСУ було враховано різні сценарії розвитку подій.

«Зокрема, у разі, якщо російсько-окупаційні війська ігноруватимуть домовленості і спробують повернутися на раніше займані позиції, українські військовослужбовці діятимуть адекватно», - підкреслили в Міноборони.

Читайте такожЗСУ готові до розведення військ у Петрівському та Золотому - Міноборони

Крім того, в оборонному відомстві пояснили, що питання захисту цивільного населення в районах, де ведуться бойові дії, та питання консолідації зусиль щодо надійного захисту мешканців, які проживають впритул до лінії зіткнення, є і залишатимуться пріоритетними для українських воїнів.

«Знаючи ціну та зусилля, які були покладені на утримання кожного метра української землі, військовослужбовці ЗСУ залишаються у повній бойової готовності відстоювати територіальну цілісність та суверенітет України. Армія продовжить стояти на захисті суверенітету, даючи змогу дипломатичним шляхом відновити територіальну цілісність України», - додали в Міноборони, зауваживши, що українські військові мають визначене законодавством право застосовувати вогневі засоби у разі загрози їхньому життю та здоров’ю.

Як повідомляв УНІАН, 21 вересня 2016 року в Мінську було підписано Рамкове рішення Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі про розведення сил і засобів на лінії розмежування. Документом передбачено розведення сил і засобів у Золотому, Петрівському та Станиці Луганській.

1 жовтня 2016 року розведення сил відбулося в Золотому, 7 жовтня того ж року - в Петрівському.

У червні 2019 року відбулося розведення підрозділів Збройних сил України і бойовиків поблизу Станиці Луганської.

1 жовтня на засіданні ТКГ сторони домовилися про розведення військ у Петрівському і Золотому.

Президент України Володимир Зеленський гарантував, що на безпеці місцевого населення розведення військ не позначиться.