Українців спитали, які слід прийняти рішення, щоб на Донбасі встановити мир / facebook.com/pg/mva.gov.ua

Лише 14,6% опитаних громадян України підтримують надання самопроголошеним "ДНР" і "ЛНР" особливого статусу в межах території України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження громадської думки, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 4 по 19 листопада 2019 року, які були представлені на прес-конференції.

Зокрема, в українців запитали, які слід ухвалити рішення, щоб на Донбасі встановити мир.

Відео дня

Читайте такожОпитування: більше половини українців вважають, що для миру треба йти на компроміси з РФ, але не на всі

Так, 32,3% опитаних відповіли, що треба змусити Росію припинити втручання в конфлікт на Донбасі (посилення міжнародних санкцій, тиск міжнародних структур на Росію), а 32,1% - що треба здійснювати успішну відбудову нормального життя на територіях Донбасу, контрольованих Україною.

При цьому, лише 14,6% підтримують надання "ДНР" і "ЛНР" особливого статусу в межах України.

Також 9,9% підтримують припинення фінансування територій, зайнятих "ДНР" і "ЛНР" (виплата пенсій, зарплат тощо), 9,8% - виступають за надання російській мові статусу другої державної, 8,4% - за відновлення військовою силою контролю України над територіями "ДНР" і "ЛНР", а 7,4% - за проведення виборів на територіях, контрольованих "ДНР" і "ЛНР".

Також 5,9% виступають за відокремлення територій, зайнятих "ДНР" і "ЛНР", від України, 4,4% - за введення в Україні федеративного устрою, 3,9% - за амністію всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі, 3,4% - за відмову від перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України.

Ще 1,5% підтримує інші варіанти, а 21,8% не змогли відповісти.

*** Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім Автономної республіки Крим, у Донецькій і Луганській областях – лише на контрольованих урядом територіях. В результаті польового етапу було зібрано 2 тис. 41 анкета. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.