Росіяни притягли в Україну раритетну артилерію / скріншот

Російські війська почали застосовувати у зоні бойових дій в Україні самохідні артилерійсько-мінометні установки (САМУ) 2С31 "Вена".

Як зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, 2С31 навіть за сучасними мірками дуже непогана установка, але це не серійний, а штучний продукт. Експерт упевнений, що поява цих САМУ в Україні підтверджує дефіцит техніки, який відчуває Росія:

"Дана техніка з'являється у зоні бойових дій саме через брак самохідний артилерійських установок. Нестачі, яка змушує виводити раритети".

Відео дня

"Для багатьох така назва як "Вена" не настільки звична, як "Гіацинт", "Нона-С", "Мста-С" та інші, і це не дивно. Адже це не серійна САМУ... 2С31 "Вена" бере своє коріння у далеких 1980-х, коли в СРСР вирішили замінити "Нона-С" чимось більш ефективним і сучасним. Так і народився на рубежі 80-90-х амбітний проект 2С31. Але у зв'язку з розвалом СРСР він не отримав належного розвитку", - розповів Коваленко.

На його думку, для 1990-х 2С31 була досить-таки передовою.

"Вона володіла непоганою для техніки пострадянської Росії автоматизованою системою управління наведенням і унікальним прицільним комплексом. Крім усього іншого, володіла гарматним обчислювальним комплексом. Але у серію ця САМУ так і не пішла... Говорити про якийсь великий потенціал виробництва цих САМУ, ні, не доводиться", - додав експерт.

Втрати Росії в Україні - дані Генштабу ЗСУ

Нагадаємо, загальні бойові втрати Росії в Україні з початку повномасштабного вторгнення попередньо складають 271 тисячу 790 чоловік особового складу. За добу українські військові знищили 350 російських загарбників.

Крім того, Росія втратила в Україні не менше 4 тис. 616 танків, 8 тис. 824 бойових броньованих машин, 5 тис. 988 артилерійських систем, 4 тис. 738 безпілотників оперативно-тактичного рівня, 8 тис. 525 одиниць автомобільної техніки та автоцистерн.

Вас також можуть зацікавити новини: