Танк Abrams / Фото-US Army

Польща вже отримала перші американські танки Abrams, які замовила у квітні у кількості 250 одиниць. Щоправда, поки мова йде про машини для навчання екіпажів та техніків.

Але передача навіть цих машин, враховуючи що контракт розрахований до 2026 року, вже демонструє, що Варшава націлена на максимальне швидке опанування нової техніки без зайвих затримок. До речі що вартість контракту з усіма додатковими послугами та боєприпасами становить 6 млрд доларів. 

Водночас Abrams доволі часто згадують і у сенсі посилення Збройних Сил України. Цілком логічна причина - велика кількість цих машин в армії США, зокрема і на базах зберігання. Тому, дійсно, якщо мова піде про передачу Україні сучасних західних танків то саме американська машина буде одним з найвигідніших кандидатів, разом із німецьким Leopard 2.

Можливості Abrams

Як і Leopard 2, американський Abrams танк, без перебільшення, легендарний та є певним символом армії США. І, до речі, навіть є "близьким родичем" німецького танка, бо також створювався у рамках американсько-німецького проекту MBT-70, який розсипався на дві окремі "національні" машини.

Але закладені у MBT-70 вимоги цілком реалізувались і у M1 Abrams, виробництво якого стартувало у 1979 року. У конструкторів  Chrysler Defense вийшло створити захищений та рухливий танк з потужним озброєнням. Зокрема саме на ньому вперше була використана композитна багатошарова броня типу Chobham. Деталі її конструкції ще досі тримаються у секреті і все що достовірно відомо - використання бронесталі та надміцних керамічних елементів, які "стирають" підкаліберний боєприпас та мають високу стійкість проти кумулятивної струї.

Танк Abrams / Фото-US Army

Висока захищеність машини викликала й зростання ваги. У своїй першій версії танк вже важив 55.3 тонни зі старою 105-мм гарматою. Для такої ваги був обраний газотурбінний двигун потужність 1500 к.с. Він давав питому потужність на рівні 27,1 к.с. на тонну, що є вкрай високим показником.

Подальший розвиток Abrams, який прийшовся на другу половину 80-х та початок 90-х років вже перетворив цю машину саме на одну зі знакових машин - гармата була замінена на 120-мм M256, яка була розроблена для Leopard 2, а броня посилена елементами зі збідненого урану. Ця версія машини з індексом M1A1 максимально проявила себе під час операції "Буря у пустелі".

У прямих танкових двобоях з іракськими Т-72 жодних Abrams не був знищений, а впевнена дальність знищення цих радянських машин становила 2,5 км. Водночас Т-72 пробити лобову броню Abrams не міг фізично, більше того, часто просто не міг вийти на дистанцію прицільного вогню. До речі, під час інцидентів із "дружнім вогнем" виявилось, що "лоб" Abrams витримує і власний 120-мм підкаліберний боєприпас.

Особливості Abrams

Враховуючи вартість розробки машини у понад 20 млрд доларів (у цінах 70-х років), а також значну кількість цих машин, а мова йде про 2,5 тисячі у строю та 3,7 тисячі на складах, у США не спішать прощатися з цією машиною. Тим паче, що найближчих конкурентів для Abrams не видно навіть на горизонті. 

Тому ці танки постійно оновлюються, здебільшого шляхом ще більшого посилення бронювання та додавання нових цифрових систем. Наприклад, у версії M1A2 командир отримав незалежний тепловізійний приціл та наступне покоління "уранової броні". За досвідом другої війни в Іраку на танк вже почали встановлювати спеціальні комплекти для боїв у місті, додали кулеметний бойовий модуль з дистанційним керуванням, додатково захистили деякі вузли та агрегати від вогню із засідок.

Танк Abrams / Фото-US Army

А найсучаснішою серійною версією є M1A2 SEPv3, яка отримала можливість використовувати снаряди повітряного підриву, комплект броні нового покоління NGAP, оновлення обладнання зв’язку та програмного забезпечення, включно з інтеграцією в автоматизовану систему управління військами, також було полегшено технічне обслуговування. На цю ж машину встановлюється комплекс активного захисту Trophy, який призначений для знищення ворожих снарядів на підльоті.     

Тобто за рівнем свої технічної оснащеності Abrams зараз випереджає будь-який танк армії РФ на покоління, так саме, як і у 90-х роках під час операції "Буря в пустелі". Тим паче, що General Dynamics, яка зараз оновлює та виробляє танк, анонсувала у листопаді прем’єру нової версії машини.   

Характеристики M1A2 SEPv3

  • Екіпаж: 4 людини
  • Вага: 66,8 т
  • Двигун: 1500 к. с.
  • Калібр гармати: 120 мм
  • Максимальна швидкість: 68 км / год

Вас також можуть зацікавити: