Євген Дикий пояснив ситуацію в Авдіївці / кадр з відео

Перекидання свіжих резервів в Авдіївку потрібне не для посилення оборони, а для контрудару та покращення тактичного положення Сил оборони на цьому напрямку. Про це заявив військовий аналітик, колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий в інтерв'ю журналісту Сергію Мамаєву.

Він зауважив, що сьогодні Авдіївка являє собою виступ контрольованої ЗСУ території глибоко всередині окупованих ворогом територій. Це створює значні проблеми із логістикою, яку росіяни і намагаються порушити.

"Ті штурмові підрозділи [ЗСУ], які наразі перекинуті на Авдіївку, їх перекинули туди не для того, щоб вони там просто закопалися та тримали оборону. Йдеться про інше. Прямо зараз там відбувається спроба нашого контрудару. І я думаю, не розкрию ніяких секретів, тут доволі очевидні речі, яка саме задача поставлена нашими штурмовиками", - сказав експерт.

Відео дня

За словами Дикого, перед нашими штурмовиками стоїть завдання відкинути російських загарбників від траси, якою йде постачання для гарнізону, на ті позиції, де росяни перебували хоча б два тижні тому.

Якщо це завдання вдасться виконати та відкинути росіян від траси хоча б на кілометр, то матиме сенс надалі перекидати до Авдіївки інші підрозділи та посилювати оборону та проводити ротацію, переконаний аналітик.

"Якщо зараз контрударом відкинути окупантів від траси, то далі можна ще хоч чотири місяці абсолютно спокійно тримати там оборону. І сенс це для нас би мало. Це має сенс з двох міркувань. По-перше, Авдіївка зв'язує на себе дуже велике вороже угрупування, близько 40 тисяч тільки особового складу, та відповідну кількість бронетехніки. Ці сили не задіяні на інших ділянках фронту. З якихось причин, швидше за все політичних Авдіївка для ворога поставлена як ціль номер один, і поки вони її не дожмуть, вони звідти ті сили не заберуть", - пояснив експерт.

Він зазначив також, що співвідношення втрат в Авдіївці - на нашу користь.

"Авдіївка в цьому сенсі була для нас дуже вигідна. Але це було до того, як бої набули характеру дуже близьких контактних вуличних боїв. Наразі там бої в такому стилі, коли воюють за кожен будинок, інколи навіть окремий під'їзд одного будинку. Звичайно, при таких боях співвідношення втрат не настільки для нас виграшне. Все одно воно на нашу користь, але вже не на порядок. Тому, довго воювати так, як зараз сенсу немає. Є сенс або відкинути росіян сильним ударом і поновити ту оборону, яка була попередні чотири місяці, і в такому разі варто довго тримати стан. Але якщо зараз цей контрудар не вдасться... тоді потрібно забезпечити коридор для виходу", - зазначив Дикий.

Він також додав, що найближчі дві доби покажуть, чи вдасться нашим штурмовикам здійснити цей контрудар та відкинути ворога.

Ситуація в Авдіївці

Як повідомляв УНІАН, раніше стало відомо, що частину підрозділів 110-ї окремої механізованої бригади (далі – ОМБр) вперше за два роки вивели на ротацію з-під Авдіївки.

Речник Іван Сєкач заявив, що зараз бригада не має можливостей, щоб утримувати Авдіївку, - на допомогу відправили підкріплення. Крім того, він сказав, що ключова задача РФ на цьому напрямку – перерізати лінію постачання. 

Financial Times, аналізуючи ситуацію на цій ділянці фронту та думки західних військових стратегів, зазначило, що битва за Авдіївку покаже, чи здатний новий "головнокомандувач Києва" (ЗСУ) Олександр Сирський здолати прірву між можливостями ЗСУ та "політичним бажанням" Зеленського не здавати цей важливий плацдарм.

Вас також можуть зацікавити новини: