Бронемашина LAV ACSV Super Bison / Фото-General Dynamics

Канада передає Україні 39 колісних бойових машин LAV ACSV Super Bison. Офіційна заява була зроблена прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо ще 30 червня. Днями міністерка оборони країни Аніта Аманд підтвердила, що передача машин відбудеться вже найближчим часом - протягом літа.

І для Канади це доволі вагомий крок, враховуючи те, що LAV ACSV лише постачаються до власної армії й належать до передового покоління озброєння.

Можливості LAV ACSV

LAV ACSV - це колісна бойова бронемашина, яка є подальшим розвитком платформи LAV III Bison, яка є ліцензійною версією швейцарської Piranha III. До речі Данія хотіла передати 25 машин Piranha III, але швейцарський уряд заблокував цю поставку для України.

Водночас розробка та виробництво LAV ACSV здійснюється канадським підрозділом американського гіганта General Dynamics. Тому, скоріш за все, про будь-яку можливість Швейцарії поставити палки у колеса у процес передачі бронемашин від Канади мова йти не може.

Фактично LAV ACSV це продовження розвитку платформи LAV III Bison, яка у 2010-х роках була оновлена до версії LAV 6. Вона відрізняється новою системою підвіски, потужнішою силовою установкою та бронюванням, а також цифровою електронною архітектурою. Також значно збільшились і габарити машини.

Вага LAV ACSV складає понад 28,5 тонн, машина оснащена 450-сильним дизельним двигуном, який працює з автоматичною 7-ступеневою коробкою передач. Підвіска, яка здатна витримувати таку вагу гідропневматична, з регулюванням кліренсу. Заявлена максимальна швидкість становить 100 км/год.

Щодо рівня бронювання, то офіційних даних про нього відсутні. Але, враховуючи вагу машини, він точно не менший за LAV III Bison який, завдяки керамічним елементам забезпечує захист у лобовій проекції до 30-мм бронебійних снарядів. Водночас відомо за додаткове посилення, навіть відносно LAV III Bison, протимінного захисту завдяки подвійному V-подібному днищу.

Порівняння розмірів LAV III Bison і LAV ACSV / Фото-General Dynamics

Також на LAV ACSV впроваджені заходи зі зменшення помітності не тільки у тепловізійному, але навіть у радіолокаційному спектрі. На машину встановлені сенсори лазерного опромінення та є можливість інтеграції комплексу активного захисту який призначений для знищення ворожих снарядів на підльоті. Все це має забезпечити безпеку трьох членів екіпажу та 6-7 бійців у десантному відділенні.

Особливості LAV ACSV

Загалом колісна бронемашина LAV ACSV за своєю ефективністю у рази вище за те, що зараз знаходиться на озброєнні армії РФ, де продовжується експлуатація радянських розробок з їх модернізацією.

Також необхідно зазначити, що LAV ACSV - це "машина-конструктор", яка може бути призначена для різних цілей - бронетранспортер з легким озброєнням, колісна БМП з автоматичною гарматою, санітарна, ремонтна чи командно-штабна машина.

Наразі невідомо в якій саме версії надійдуть канадські LAV ACSV. Водночас для версії бронетранспортера штатним озброєнням може бути бойовий модуль з 12,7-мм кулеметом. Для версії колісної БМП штатне озброєння складається з 25-мм автоматичної гармати M242 Bushmaster зі швидкострільністю 200 пострілів за хвилину.

Точність вогню в обох випадках забезпечується цифровою системою управління вогнем, лазерним далекоміром, потужною оптикою та тепловізором.

Бронемашина LAV ACSV Super Bison: приклад озброєння LAV 6 у версії колісної БМП / Фото-Canadian Army

Характеристики LAV ACSV

  • Екіпаж: 3 члени екіпажу і 6-7 чоловік десанту
  • Вага: понад 28,5 т
  • Двигун: 450 к. с.
  • Максимальна швидкість: 100 км/год