Не кожний доброволець - це лев, як і не кожний мобілізований - безпорадна одиниця, заявляє Станіслав Кривошеєв / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Чи є різниця між вмотивованим добровольцем та насильно мобілізованим, якого "за вуха" притягли в окоп? У 47 ОМБр кажуть, навіть такі здатні розривати як "рекси".

Адже під час реальних боїв не кожний доброволець - це лев, як і не кожний мобілізований - безпорадна одиниця. На що саме здатні люди, розкривають різні ситуації, стверджує головний сержант роти 47-ої бригади Станіслав Кривошеєв "Українській правді".

"Поки ти з людиною не підеш у бій, ти не зрозумієш, ким вона є. Деякі люди вважали, що вони "рекси", а по факту не знайшли в собі волі, щоб виконати задачу як треба. А деякі, навпаки, ти нічого особливого не очікував, а він виявився справжнім левом", - пояснив він.

Відео дня

Військовий погодився у думці, що ті, хто потрапив до армії саме через мобілізацію, можуть на початку мати нижчу мотивацію. Водночас він акцентував, що сумніваються навіть професійні військові. 

Наприклад, подібний випадок був під Оріховим. Кривошеєв пригадав, що саме в цей час він отримав перше поранення, яке змусило повернутися на посадку. Тоді між ним та підлеглим сталася цікава розмова. Останній казав: "Я вчився на артилериста, я не штурмовик. Я не можу йти на штурм, для мене це - велика проблема". 

Кривошеєв зізнався, що тоді вдався до хитрощів. Зокрема, похвалив військового за чесність зізнатися, що йому страшно. "Я тебе до цього поважав, а тепер поважаю ще більше. Тому ти завтра йдеш зі мною на спостережний пункт" - таким чином вмотивував хлопця на бій. 

Тоді разом їм довелося три доби просидіти в окопах за 400 метрів від Роботиного. Після "найгарячішою фази", як повернулися, військовий пишався тим, що таке пережив. "Він знайшов у собі нові резерви, яких, як він до цього вважав, у нього немає", - підкреслив Кривошеєв. 

За його словами, подібні психологічні прийоми - доволі тонка гра. Треба в кожному випадку шукати індивідуальний підхід: когось зайвий раз похвалити чи підштовхнути, а на когось не зайве і гаркнути.

Кожний українець талановитий по своєму, з людини не можна зліпити іншу особистість - це нераціонально, акцентував сержант. "Краще застосовувати їхні таланти такими, які вони є", - резюмував він.

Працівник ТЦК пояснив важливі деталі про повістки

Наразі Україна намагається залучити до армії більше людей, хоче все ще "старими" методами: оновлену версію законопроекту щодо мобілізації все ще розглядає Верховна Рада.

Тим часом працівникам ТЦК працюється за таких умов дедалі важко. Про свій досвід роботи розповів працівник Черкаського територіального центру комплектування Назар Кононенко, який вже рік уповноважений давати повістки.

За словами чоловіка, його майже кожного дня намагаються вивести на якийсь скандал, хоча він з колегами дотримується закону: вважає на вік військовозобов'язаного, бере до уваги довідки щодо відтермінування служби, бронювання з роботи тощо. Про те, де і кому дає повістки, чоловік розповів журналістам.

Вас також можуть зацікавити новини: