Окупанти нищили все у Чорнобильській зоні / фото REUTERS

Журналіст Костянтин Грубич побував у деокупованій Чорнобильській зоні. Торік у лютому рашисти влаштували тут другу після атомної 1986-го року катастрофу.

В ефірі "Сніданку з 1+1" місцеві жителі розповіли, що окупанти у зоні відчуження ходили до них й забирали телефони, крали продукти, ставили жителів будинків на коліна.

Український прапор на комунікаційній вежі пережив окупацію, по ньому стріляли, але зняти стяг так і не вдалося. Наголошується, що радіаційний фон за час окупації не зазнав змін. 

Журналісти показали, що змінилося тут, у Чорнобильській зоні, після варварського розгрому росіянами усієї інфраструктури. Рудий ліс тепер з окопами й бліндажами, а Прип'ять без сталкерів та туристів значно захаращилася.

У самому Чорнобилі, куди з початку квітня повернулися вахтові працівники, змін багато. Потрощене і знищене поступово відновлюють. Тут вкрадено майже всю комп'ютерну техніку, система опалення була знищена, але її відновили.  Автопарк Зони відчуження геть розтрощений, по машинах росіяни їздили військовою технікою. 

Майже всю апаратуру понищили путінські зайди і в лабораторії "Екоцентру", де було обладнання на мільйони доларів. Проте важливий стратегічний підрозділ швидко повернувся в робочий режим після деокупації.

Туристична галузь до завершення війни тут поставлена на паузу. Це небезпечно для життя відвідувачів насамперед, адже окупанти могли мінувати тут місцевість.

Захоплення росіянами ЧАЕС

Російські окупанти захопили ЧАЕС 24 лютого, вони пробули там аж до 31 березня.  Найбільше здивування суспільства викликало те, що загарбники рили окопи на території атомної станції, зокрема в Рудому лісі. Це - одна з найбільш радіоактивних локацій.

Фахівці стверджують, що солдати, які копали землю на ЧАЕС, могли заразити інших членів своїх підрозділів. А самим путінським воякам відводили не більше ніж півроку на життя після "вояжу" в окопи Рудого лісу.

Вас також можуть зацікавити новини: