Загроза теракту на ЗАЕС залишається / фото t.me/energoatom_ua

Навіть найгірший сценарій на Запорізькій АЕС не загрожує населенню радіацією, констатували в Американському ядерному товаристві (American Nuclear Society, ANS).

"Наші експерти ретельно розглянули "найгірші сценарії", включаючи підрив реакторів і контейнерів для зберігання відпрацьованого палива. Вони не можуть передбачити ситуацію, яка призведе до пов'язаних із радіацією наслідків для здоров'я населення", - йдеться у заяві.

Американське ядерне товариство нагадало, що шість реакторів ЗАЕС були зупинені понад десять місяців тому, і вони не виробляють достатню кількість тепла, щоб викликати швидкий радіаційний викид.

Відео дня

ЗАЕС спроектована так, щоб протистояти техногенним і природним загрозам, йдеться у заяві:

"Товсті захисні споруди з армованого сталлю бетону захищають активні зони реакторів та призначені для ізоляції будь-яких радіоактивних матеріалів від навколишнього середовища. У малоймовірному випадку порушення захисних конструкцій будь-який потенційний викид радіоактивних матеріалів буде обмежений зоною, що безпосередньо оточує реактори. У зв'язку з цим будь-яке порівняння ЗАЕС з "Чорнобилем" або "Фукусімою" є і неточним, і таким, що вводить в оману".

Теракт на Запорізькій АЕС - прогнози

Нагадаємо, професор Інституту радіоактивності навколишнього середовища Фукусімського університету Марк Железняк заявив, що для Запорізької АЕС найнебезпечніший "фукусімський" сценарій: за такого розвитку подій всі блоки будуть знеструмлені. Як наслідок - вони після нагрівання все вибухнуть, але не одним разом, а поступово.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко зазначив, що теоретично варто розглядати два великих негативних сценарії на Запорізькій АЕС. За його словами, реактори ЗАЕС не вибухнуть самостійно, адже їхня конструкція вдосконалена після Фукусіми. Втім, росіяни можуть спеціально підірвати реактори.