Аеродром у Гостомелі, зруйнований росіянами / фото УНІАН (Павло Суходольський)

Україні на початку повномасштабного вторгнення було нічим збивати російські вертольоти, що летіли на Київ. Тому вони швидко опинилися в передмісті столиці - в районі аеродрому в Гостомелі.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов.

"Якщо ви подивитеся на карту України, то зверніть увагу, що північні області, особливо вздовж річки Дніпро, від Чорнобиля на Київ, суцільні ліси і болота. Там немає ППО. Те ППО, яке вони знищили в районі Чорнобиля, я думаю, вони робили упор на прикордонні системи ППО, вони могли спокійно пройтися по верхівках дерев у "мертвій зоні" радарів. Навіть ті радари, які вціліли, праворуч-ліворуч від повітряного коридору, яким вони рухалися на Гостомель, їх просто не бачили. Тому що вертоліт - малопомітна, низьколітаюча, низькошвидкісна ціль", - говорить експерт.

Відео дня

За приклад Жданов навів операцію в Маріуполі, коли українські вертольоти літали на "Азовсталь", доставляючи боєприпаси та їжу захисникам міста, а назад забирали поранених бійців. 

"Точно так само російські вертольоти долетіли до Гостомеля і почали висадку", - пояснив він, додавши, що там було збито 3-4 вертольоти з 34.

"Ми їх зустрічали, наші війська і артилерія чекали на них, ми знали про це і готувалися. Ми не могли перешкодити їхньому прильоту, а на місці висадки ми їх вже чекали", - повторив він, уточнивши, що ворожий десант був заблокований і знищений.

Раніше зенітник Повітряних сил ЗСУ розповів, як під час недавньої оборони Києва над містом всього за 11 хвилин було збито сім російських літаків.

Також нещодавно очільник патрульної поліції розкрив правду про "російські танки" у Києві.