ЗМІ дізналися подробиці розслідування справи про "здачу" півдня росіянам / фото facebook.com/93OMBr

Кримінальне провадження про неналежну оборону Херсонської області, що спричинила її швидку окупацію російськими військами наприкінці лютого 2022 року розслідується вже півтора року. Підозри у цій справі ще нікому не оголосили, по ній досі допитують свідків, і не простих, йдеться у розслідуванні BBC Україна.

Зазначається, що у справі проходять виключно військові ЗСУ. З надійних джерел стало відомо, що слідчі вже допитали цілий список генералів і представників військового командування. Всього у справі свідчення дали понад півсотні людей.

Провадження ДБР відкрило на другому місяці війни - 11 квітня 2022 року. Справу розслідують за частиною 1 статті 111 та частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу (державна зрада та недбале ставлення до військової служби).

Відео дня

"Йдеться про неналежну організацію мінування мостів і дамб для подальшого підриву, щоб стримати наступ Росії в глиб материкової України", - йдеться в публікації.

Вказується, що серед допитаних у справі числяться командувач Силами оборони Сергій Наєв, колишні командувачі угрупованням військ "Південь", у тому числі генерали Андрій Ковальчук і Андрій Соколов, А також командири інших військових формувань, що входять до складу цього угруповання.

Свідчення також дали генерал, екс-начальник Генштабу Віктор Муженко, ще один колишній начальник Генштабу, генерал Руслан Хомчак, колишні керівники Херсона, в тому числі екс-голова Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута, якого 16 вересня знайшли мертвим у Києві. Крім того, слідчі допитали екс-командира 59-ї окремої мотопіхотної бригади, що обороняла південь, полковника Олександра Виноградова.

"Також кілька наших джерел стверджують, що в рамках розслідування цієї справи слідчі приходили на бесіду з Валерієм Залужним. За даними ВВС, процесуального статусу у цій справі у головнокомандувача ще немає, так само як не було і офіційного виклику на допит. Але не виключено, що такий статус з'явиться пізніше", - наголошується у розслідуванні.

Свої свідчення у справі дав і військовослужбовець Іван Сестриватовський, який заявляв, що саме він повинен був підірвати мости на Чонгарі, але у нього не вийшло. За його словами, мости були заміновані, 24 лютого він намагався підірвати їх, але механізм не спрацював. Далі він намагався відійти, але не встиг і потрапив у полон до росіян.

Також раніше генерал Соколов стверджував, що на той момент замість чотирьох бригад, які за планом мали закривати кримський напрямок, він мав лише півтори. Тобто військ для закриття всієї країни від Білорусі до Криму катастрофічно не вистачало. На думку військових, під час розслідування це також необхідно враховувати, - як країна готувалася до вторгнення РФ.

Війна в Україні - ситуація на півдні

Як повідомив тимчасово виконуючий обов'язки директора Департаменту планування застосування Головного управління Нацгвардії полковник Микола Уршалович, на півдні підрозділи "Гвардії наступу" просунулися вглиб оборони російських окупантів.

За даними прес-служба сил оборони півдня, на південному напрямку фронту скорочено ряди загарбників і знищено багато техніки росіян. За минулу добу ліквідовано 48 окупантів.

Вас також можуть зацікавити новини: