ЄС і Вашингтон побоюються, що РФ може піти на повномасштабний наступ на Україну / Фото УНІАН, Андрій Агеєв

Міністр оборони Олексій Резніков підтвердив, що Вашингтон схвалив постачання американської зброї Україні країнами Балтії.

Про це він заявив в ефірі українського телебачення, цитує Укрінформ.

"Сьогодні ми отримали згоду США на постачання дуже цікавих речей країнами Балтії, нашими сусідами. І найближчим часом я маю надію похвалитись перед вами що ми отримали те, про що давно мріяли, що давно просили і нам казали, що це неможливо", - відповів Резніков.

Відео дня

Глава міністерства наголосив, що десяток країн зараз постачають Україні зброю на тлі загрози нової ескалації з Росією: "З десяток країн постачають нам летальну зброю, при чому безкоштовно, в якості підтримки і подарунку. Є країни, де ми купляємо озброєння і це теж нас влаштовує".

Читайте такожУ Міноборони розповіли, як захищатимуть Київ від російських літаків

Резніков також згадав позицію Німеччини, яка продовжує блокувати поставки зброї українському війську, зокрема шляхом блокування "придбання Києвом зброї летальної, наприклад, через спеціальне агентство NSPA".

Міністр запевнив, що прогрес все ж відбувається, й Україна продовжує діалог з партнерами, яким вже надала письмовий запит про потреби ЗСУ.

За словами Резнікова, раніше Україна не могла й мріяти про таку допомогу: "Кількість засобів ураження вже більша, ніж потенційних мішеней".

Військову допомогу надали США, Велика Британія, Польща, Литва, Естонія, Латвія, Чехія.

Путін наполягає на юридичних зобов’язаннях НАТО й США щодо невступу України до Альянсу, бо це, на його переконання, може загрожувати нацбезпеці країни.

Після серії зустрічей з представниками РФ Захід одноголосно відмовив Москві у претензіях щодо політики розширення НАТО. При цьому Росія продовжує шантажувати Європу воєнною ескалацією, сконцентрувавши навколо України понад 100 тисяч своїх військових.

ЄС і Вашингтон побоюються, що РФ може піти на повномасштабний наступ на Україну, й розробляє інструменти стримування апетитів Москви включно з поставками зброї українській армії.

Під час зустрічі з Макроном Путін підтвердив, що вимагає від Києва виконання Мінських угод, маючи на увазі надання "особливого статусу" Донбасу на умовах Москви: "Іншої альтернативи просто немає. У Києві то кажуть, що виконуватимуть, то кажуть, що це зруйнує їхню країну. І президент чинний нещодавно заявив, що йому жоден пункт не подобається з цих Мінських угод. Ну, подобається - не подобається. Терпи, моя красуня! Треба виконувати".

Хоча у США раніше підтвердили, що Україна за ці роки виконала "більшість, якщо не всі" умови Мінських угод. Водночас з боку Росії не було практично нічого зроблено в цьому напрямку.

Київ автономію ОРДЛО за сценарієм Кремля відкидає.

Вас також можуть зацікавити новини: