Україна хоче отримати ATACMS / скриншот

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко припускає, що комплекси ATACMS не задіятимуть для виведення з ладу Керченського мосту.

Відповідну думку Коваленко висловив під час брифінгу у медіацентрі "Україна-Одеса", коментуючи, яким чином вплинуть на бойові дії далекобійні ракети ATACMS, коли Україна отримає їх від союзників.

На його думку, це збільшить можливості України щодо ударів по тимчасово окупованих територіях та дозволить використовувати ATACMS там, де наразі залучено інші види озброєння. Експерт пояснив, що, наприклад бойові бомбардувальники Су-24 мають не зовсім повноцінний функціонал використання, бо це пов'язане з прив’язкою їх до аеродромів. Водночас комплекси ATACMS прив'язані "тільки до доріг", тобто в певних ситуаціях сухопутна пускова більш ефективна, аніж авіаційна.

Відео дня

"Тобто, якщо ми отримаємо ці установки, то зможемо завдавати ударів по Лівобережній Херсонщині, тимчасово окупованій частині Запорізької, Донецької та Луганської областей. Та, можливо, навіть по Криму", - розповів Коваленко.

Водночас він додав, що Керченський міст може не стати обов’язковою ціллю установок ATACMS.

"Згідно з інформацією, яку зараз розповсюджують деякі ЗМІ, це будуть ракети з касетною бойовою частиною. Касетною бойовою частиною завдавати ударів по мосту – сумнівне задоволення. Там потрібно, щоб була осколкова фугасна складова, бажано, навіть, бронебійного типу. Тобто, щоб можна було знищити залізничні ділянки так, щоб ремонт зайняв декілька років. А цих років у російських окупантів просто не буде", - наголосив аналітик.

Він додав, що не обов’язково знищувати міст вщент, головне його пошкодити так, щоб він втратив свою функціональність.

Коваленко не виключає, що командування противника, яке розташоване на тимчасово окупованому півострову Крим, може залишити АРК та передислокуватися на інше місце. Але Кремль не робитиме "жесту доброї волі" - не вийде просто так з українського Криму, який вважала своїм безпечним глибоким тилом. На думку експерта, тікати звідти ворог почне лише, коли ЗСУ його дуже сильно "підтисне".  

Також Коваленко розповів, який вплив мають на фронтові події касетні боєприпаси, які Україна отримала від союзників. Зокрема, журналісти запитали, чому після отримання таких снарядів щоденний показник втрат живої сили ворога не збільшився.

"Дійсно, на перший погляд, касетні боєприпаси повинні діяти по великому скупченню живої сили - наносити більш ураження. Але щодо втрат, по-перше, касетні боєприпаси - це не тільки гарантоване знищення ворога, а ще й отримання ворогом поранення. А у нас не ведеться статистика поранених окупантів, бо це дуже важко робити, насправді", - стверджує Коваленко.

Другий момент, за його словами, в тому, що касетні боєприпаси також використовуються по скупченню відповідної техніці. Тобто, вони дозволяють розширити площу ураження техніки, яка не обов'язково буде знищена вщент, але отримає пошкодження, через які повинна бути відправлена на ремонт.  

"І що ми бачимо останнім часом, по статистиці? Ми бачимо вже в вересні абсолютний рекорд за усю повномасштабну війну зі знищення російської ствольної артилерії - абсолютний рекорд. Друге - ми наближаємось до рекорду за кількістю знищених реактивних систем залпового вогню. Третій рекорд - наближаємось до абсолютного рекорду за кількістю знищеного автомобільного транспорту. Тобто, це все - робота також касетних боєприпасів, яка дозволяє по площі вражати більшу кількість техніки та засобів противника", - впевнений експерт.

Нагадаємо, нещодавно з'являлася неофіційна інформація про те, що США нададуть Україні ATACMS, але офіційного підтвердження цього немає. За даними The Washington Post, адміністрація Байдена наближається до публічного оголошення про передачу ракет ATACMS, але передаватимуть модифікацію з касетною боєголовкою, а не унітарною фугасною.

Колишній командувач Сухопутними військами США в Європі генерал Бен Ходжес заявив, що США дадуть Україні "малоефективні" для Криму ракети ATACMS.

Вас також можуть зацікавити новини: