У Кремлі розуміють, що прихована мобілізація більш вигідна, ніж відкрита, заявив експерт / фото Міноборони РФ

У Росії не бажають проводити тотальну мобілізацію, тому що Кремлю вигідно приховано поповнювати особовий склад своєї армії.

Як заявив науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень та старший аналітик української громадської організації "Повернись живим" Микола Бєлєсков для "24 каналу", оборонні операції окупанти можуть проводити і обмеженою кількістю осіб.

"Питання мобілізації у ворога є дуже складним. Я думаю, минулого року ми вже побачили максимум, на який вони одномоментно здатні. Звісно, можна оголосити, мовляв, набираємо мільйонний контингент, однак Москва банально не здатна опрацювати таку кількість осіб. Кожен солдат – це окрема особова справа, його треба хоч якось навчити, вдягнути, прогодувати. То ж набрати до війська більше, ніж вони зробили восени минулого року, навряд можливо. Така моя суб'єктивна думка", - сказав експерт.

Відео дня

Бєлєсков зазначив, що наразі окупанти відбиваються і локально можуть навіть проводити наступальні операції, але лише в окремих місцях.

"Крім того, ми обговорюємо можливість офіційно оголошеної нової хвилі мобілізації в Росії з січня 2023-го. Наразі кінець вересня, але досі не бачимо цього процесу. При тому, що продовжується частково прихована мобілізація. Наскільки розумію, російське військово-політичне керівництво може вважати, що таких зусиль достатньо для виконання поточних завдань. Аби стримувати нас на фронті та навіть намагатися десь точково перейти до активних локальних наступальних дій, як ми це побачили навколо Куп'янська в другу половину липня цього року. Можливо, через це вони й не оголошують про додаткові набори у військо", - додав аналітик.

Бєлєсков зауважив, що в разі потреби Кремль буде погрожувати ядерною зброєю, щоб виграти час і набрати нових "мобіків".

"Прихована мобілізація, наскільки її оцінюють у ГУР МО, дає рашистам не набагато менше, ніж та кількість, яку вони можуть зібрати у рамках офіційного призову на війну. Ймовірно, це їх і стримує. Звісно, якщо росіяни понесуть якісь критичні втрати, вони можуть оголосити про якусь меншу мобілізацію, – на 100, на 200 тисяч осіб. І будуть знову погрожувати ядерною зброєю, щоб виграти час до появи цих осіб на фронті", - пояснив Бєлєсков.

Мобілізація в Росії - останні новини

19 вересня стало відомо, що Кремль розглядає варіант повноцінної публічної мобілізації громадян для війни проти України через великі втрати на фронті.

21 вересня 2022 року Путін оголосив часткову мобілізацію, в рамках якої планували набрати близько 300 тисяч осіб. Тоді росіяни масово стали виїжджати з країни.

Пізніше глава Міноборони РФ Сергій Шойгу оголосив, що мобілізація завершена. Насправді її проводили приховано - на фронт відправляли росіян під виглядом добровольців, у тому числі ув'язнених. Як пізніше з'ясувалося, примусово відправляли в Україну навіть іноземців.

21 вересня представник ГУР Міноборони Андрій Юсов вказав, що ймовірна нова хвиля мобілізації на цей раз торкнеться і жителів Москви.

Вас також можуть зацікавити новини: