В Україні у грудні кількість загиблих цивільних громадян збільшилася на чверть / фото УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

Щонайменше 592 цивільні особи були вбиті або поранені в Україні у грудні 2023 року, що на 26,5 відсотка більше підтверджених втрат серед цивільного населення порівняно з попереднім місяцем. Про це йдеться у доповіді Моніторингової місії Організації об’єднаних націй із прав людини в Україні (ММПЛУ).

Там уточнили, що кількість повідомлень про жертви серед цивільного населення, деякі з яких все ще очікують на перевірку, свідчить про те, що зростання було навіть вищим, і це порушує тенденцію до зменшення кількості жертв серед цивільного населення у 2023 році.

"Збільшення кількості жертв серед цивільного населення у грудні відбулося в основному через інтенсивні обстріли збройними силами Росії 29 і 30 грудня території України ракетами та боєприпасами. Напади з використанням цих видів зброї спричинили 34 відсотки жертв серед цивільного населення в грудні порівняно з 16 відсотками в листопаді", - уточнили в ММПЛУ.

Відео дня

Автори доповіді також повідомили, що більшість жертв серед цивільного населення (84 відсотки) та пошкоджених освітніх і медичних закладыв (92 відсотки) перебували на території, контрольованій українським урядом.

Війна в Україні - останні новини

У двох громадах Харківщини оголосили обов’язкову евакуацію. Йдеться про Кіндрашівську та Куриливську громади Куп'янського району. Як повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, усі евакуйовані будуть забезпечені житлом та підтримкою від міжнародних гуманітарних організацій.

Тим часом загроза ракетного удару залишається високою: у Чорному морі чергує російський фрегат. За словами начальниці об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк, не можна виключати ворожої активності після втрати розвідувальних літаків, тому йдеться про рівень ракетної небезпеки з моря як високий.

Вас також можуть зацікавити новини: