Україна потребує винищувачів F-16 / фото US Air Force

З великою кількістю західних бойових літаків Україна могла б краще захистити свої наземні війська від атак російської ударної авіації, вважає полковник Збройних сил Австрії Маркус Рейснер.

Його думку публікує газета The New York Times, намагаючись з'ясувати, чи зіграли б американські винищувачі F-16 вирішальну роль у контрнаступі України, і чи буде воно успішним без них.

"Військова логіка підказує, що для проведення успішних наземних операцій необхідно мати перевагу в повітрі. Деякі американські генерали кажуть: "Ну, це не те, що потрібно українцям на цей час". Я думаю, що це політична заява, а не військова логічна заява", - зазначив Рейснер.

Відео дня

Військовий аерокосмічний експерт з Міжнародного інституту стратегічних досліджень в Лондоні Дуглас Баррі вважає, що відправка у бій всього декількох F-16 не буде мати великого значення на війні. На питання, чи допомогли б ЗСУ в контрнаступі кілька належним чином навчених і оснащених ескадрилій F-16, Баррі сказав: "Теоретична відповідь - так". На його думку, ЗСУ "ніколи не будуть в змозі почати загальновійськовий наступ у західному стилі без авіації".

А колишній пілот F-16 Марк Брідлав заявив, що для українських збройних сил було б "великою користю" вивчити і застосувати так звану загальновійськову тактику, яка є основою сучасної наземної війни". Проте, додав він, "якщо ви очікуєте, що Україна буде воювати так, як ми воюємо, то у них повинні бути інструменти, які є у нас, а ми їм ці інструменти не дали".

Україна виграє війну з Росією - The Times

Нагадаємо, як писало видання The Times, хоч Україна і виграє війну з РФ, вона не закінчиться до Різдва. Зазначалося, що для обох сторін війна перетворилася на виснажливу роботу. Як і Росія, Україна зараз значною мірою відмовилася від сміливих обіцянок про неминучий тріумф. Замість цього мова йде про взяття окремих сіл, про досягнуті або зірвані успіхи піхоти.

Повідомлялося, що в Україні і на Заході зростає усвідомлення того, що їм необхідно почати роботу в новому, більш тривалому часовому інтервалі. Як сказав один чиновник США: "Ми ще не закрили книгу на 2023 рік, але ми починаємо думати про 2024 рік".

Вас також можуть зацікавити новини: