Україна чекає на винищувачі F-16 / фото Getty Images

Керівник Центру військово-правових досліджень, військовий та політичний експерт Олександр Мусієнко проаналізував, як схвалення додаткової допомоги від США, вплине на терміни розгортання винищувачів F-16 в Україні.

"Це дуже важливий пакет. Він очікуваний, вистражданий. Тому що, зараз, коли РФ інтенсифікує бойові дії, нам особливо критично потрібні деякі речі. І якщо ми говоримо про снаряди, про ракети до ППО, то вони вже точно спаковані. Тобто, це те, що має відправлятися. Вони чекають. Цей запит є давно ", - зазначив Мусієнко в ефірі телеканалу 1+1 в рамках інформаційного марафону.

При цьому, він вважає найважливішим питання перспективи надання Україні ракет ATACMS. "Вони зараз дуже потрібні, оскільки, коли ми говоримо, що треба сповільнити наступ ворога, то треба його зустрічати на підступах. Бо для нас стоїть важливе питання вести дистанційну війну настільки, наскільки це можливо. Чим більше дистанційна війна, тим менше вона контактна, тим менше гине наших військових, тим менше отримують поранення", - зазначив експерт.

Відео дня

Зокрема, аби не давати ворогу нормально пересуватися, треба ATACMS.

"Далі, це F-16, які мають з'явитися вже незабаром. Підготовка до цього дуже активна. Ви бачите, як відпрацьовують по радарах, по системам ППО. Це означає, що йде підготовка до розгортання F-16 у найближчі тижні в Україні", - сказав Мусієнко.

Він зазначив, що до F-16 передбачені ракети. На його думку, мова йде про ракети "повітря-земля" дальністю на 450 км JASSM, які дають можливість вражати тили.

"І далі - це вже йде поповнення тих запасів, які ми вичерпували по артилерії. Далі йде по підтримці ППО. Це системи Nasams. Я сподіваюсь, що будуть і "Петріоти". Кошти дозволяють це зробити і бронемашини. Поповнення танків і бронемашин, починаючи від Humvee, закінчуючи Stryker і іншим", - відзначив експерт.

Також він сказав, що вимога про незастосування західних засобів ураження по цілях у РФ зберігається, але немає обмежень на застосування по території окупованого Криму.

"Не може бути ілюзій, що якщо ми говоримо про ATACMS - це у першу пергу удари по Криму. І це удари по тому, куди можна дістати в глибині на Луганщині і Донеччині. А що стосується ударів по території Росії - ці завдання будуть виконувати українські дрони", - наголосив Мусієнко.

F-16 для України

Навчання українських пілотів і механіків для управління та обслуговування винищувачами F-16 триває з минулого року у кількох європейських країнах. Україна очікує отримати перші літаки F-16 від Нідерландів, Данії та ще низки країн.

20 квітня Палата представників США підтримала виділення додаткової допомоги для України на загальну суму до $61 млрд. Відповідний законопреокт ще мають розглянути у Сенаті, а потім президент США повинен його підписати.

Вас також можуть зацікавити новини: