Плацдарм ЗСУ на лівобережжі Херсонщини став справжнім загрозливим "больовим мозолем" для росіян / фото libkos

Військово-політичний експерт Олександр Мусієнко прокоментував критичну публікацію The New York Times, в якій операцію ЗСУ на Лівому березі Дніпра назвали "самовбивчою місією" та думку респондентів статті, що це безперспективно.

В ефірі загальнонаціонального телемарафону він розповів, в чому полягає логіка спроби ЗСУ закріпитися на лівобережжі Херсонщини та як можна оцінити доцільність такої флангової операції.

"Нажаль, почути хороші відгуки про війну мабуть складно, особливо тих, хто на передовій. Я не уявляю, щоб хтось, хто веде штурмові дії говорив, що це так просто і дається без втрат. Звичайно, що ні. Це такі важкі реалії війни",- акцентував Мусієнко.

Відео дня

Він не погоджується з точкою зору, яка наводиться у статті, що українське керівництво рапортує і подає великі успіхи.

"Я не так багато чув офіційних коментарів про те, що відбувається на лівобережжі Херсонщини, у порівнянні зі східним напрямком, наприклад. Насправді, це не так. Офіційні оцінки які є, вони доволі обережні, це закріплення плацдарму, утримання",-підкреслив Мусієнко.

Експерт додав, що українські офіційні особи навіть на велику міжнародну аудиторію, про ситуацію на лівому березі Дніпра публічно майже не говорять, хоча всі розуміють важливість ситуації, адже "це 70 км до Криму".

"Я теж бував на різних зустрічах і чув, коли про це off the record ("не під запис" -УНІАН) говорять. І запитують, як там, кажуть, у вас же є шанси. Це зрозуміло, тому що це флангова операція", - сказав Мусієнко.

На його думку, щодо доцільності проведення флангової операції на лівобережжі Херсонщини, то для оцінки потрібно враховувати наступне.

"Коли ми говоримо про можливості ведення штурмових дій, куди нам пропонують піти? Знову попробувати на міни йти, знову піти в лобові атаки, чи спробувати флангову атаку. А яким чином там все добре у російських військ, якщо вони перекидають підкріплення, якщо вони понесли такі втрати", - підкреслив Мусієнко. 

Експерт вважає, що плацдарм ЗСУ на лівобережжі Херсонщини став справжнім загрозливим "больовим мозолем" для російських окупаційних військ. 

"Чому про це згадує Путін на пресконференції? Чому він не згадує детально про інші напрямки, а говорить що там. Звичайно, в притаманній йому манері зверхній – до Криму хочуть дійти, ми з ними справимося та інше. Очевидно тому, що ця ситуація для них (РФ-УНІАН) загрозлива і вони це відчувають. Чому ж вони не справилися, коли там було 60 тисяч (військових РФ-УНІАН), а зараз за оцінками може бути вже 70 тисяч, проти кількасот нашої морської піхоти? Отже це означає, що це дійсно, той больовий мозоль, який для російських військ є проблемою на сьогодні. І вони, за будь-яку ціну, хочуть нас видавити з цього плацдарму. Ось так я це оцінюю", - акцентував Мусієнко. 

Він резюмував, якщо оцінити ситуацію на лівому березі Дніпра в загальному підсумку, то "від неї більше користі". "Звичайно, коли ми говоримо про наші дії з точки зору того, чи можна наявними у нас зараз силами розширити цей плацдарм, то це навряд. Якби було забезпечено прикриття ППО, перекидання техніки, тоді так. Можливо це є в розрахунках нашого командування, ми про це не знаємо. Але, логіка в тому, щоб цей плацдарм був, вона присутня",- констатував Мусієнко.  

Ситуація на лівобережжі Херсонщини

Днями у статті The New York Times спроби ЗСУ закріпитися на лівому березі Дніпра і утримати плацдарм в Кринках назвали "самовбивчою місією". Зазначається, що співрозмовники видання з числа українських військових, висловлюють занепокоєння з приводу великих втрат і занадто оптимістичних заяв чиновників.

Нещодавно начальниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони України "Південь" Наталія Гуменюк, розповідаючи про ситуацію на лівому березі Дніпра, зазначила, що українські захисники продовжують утримувати позиції на лівобережжі Херсонщині.

За даним Британської розвідки, новосформована 104 гвардійська повітряно-десантна дивізія російських окупаційних військ не змогла вибити український плацдарм на лівому березі Херсонщини. Російські загарбники зазнали великих втрат.

Вас також можуть зацікавити новини: