Експерт пояснив, скільки військ потрібно РФ для нового наступу з Білорусі / фото REUTERS

Військовий експерт Михайло Самусь заявив, що вірогідність повторного вторгнення російських окупантів в Україну з території Білорусі зараз дуже низька.

В ефірі Апостроф TV він наголосив, що чисельність збройних сил Росії за останній тиждень збільшилася на 600-700 осіб, проте загалом на території Білорусі перебувають 12-13 тисяч військових РФ. Цього, на думку Самуся, абсолютно недостатньо для проведення наступальних дій, навіть разом зі збройними силами Білорусі.

"Якщо ж говорити про якусь мінімальну цифру, яка буде означати, що росіяни вже ухвалили рішення про підготовку до цієї операції, то це десь 30 тисяч. Тоді зрозуміло, що просто так військо у 30 тисяч вони формувати не будуть. Але і цього мало, виходячи з будь-яких теорій співвідношення сил наступаючої сторони, та сторони, що обороняється", – пояснив експерт.

Відео дня

За його словами, враховуючи дуже складні географічні умови на українсько-білоруському кордоні та те, що Україна провела величезну інженерну роботу на кордоні з Білоруссю, перетворивши його на оборонну лінію, на цьому напрямку  Росії потрібно мати мінімально 80-100 тисяч осіб, щоб ворог міг сподіватися на якесь просування.

"Я не кажу про успіх, адже лише наземного компонента мало. Їм треба завоювати небо, оскільки при організації такої операції з території Білорусі треба проводити багато десантних операцій з використанням авіаційної техніки. Без панування в повітрі цього неможливо зробити. А для того, щоб їм панувати в повітрі треба знищити нашу авіацію, ППО, яке постійно посилюється. Тому ймовірність проведення успішної такої операції постійно знижується", – наголосив Самусь.

Активність РФ на території Білорусі

Військовий експерт Павло Нарожний заявив, що РФ перекинула в Білорусь нові сили не для того, щоб вони йшли в атаку чи займалися диверсіями. Ворожі сили мають утримувати те українське угруповання, яке стоїть на кордоні, на тому напрямку.

Заступник командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк зазначив, що росіяни стягують свій військовий "металобрухт" в Білорусь, оскільки в РФ немає можливості розконсервувати техніку на своїй території. Для відновлення російської техніки необхідний час, сили та засоби, тому залучили військових Білорусі.

Вас також можуть зацікавити новини: