Журналіст переконаний, що Путін не може довіряти білоруським військовим / фото t.me/modmilby

Головний редактор видання "Белорусская правда" Ілля Добротвор заявив, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко найближчим часом не піде на пряму участь у війні проти України.

В ефірі FREEДОМ він зазначив, що білоруська армія не готова до реальних бойових дій і не має мотивації воювати через погану зарплату. Журналіст додав, що "за всіма оцінками, білоруська армія не є боєздатною".

"Якщо порівнювати зарплату навіть у мирний час військовослужбовця російської армії і білоруської, то вона відрізняється на порядок. Якщо росіяни вмирають, грубо кажучи, за 1 000 євро, то який сенс білоруським офіцерам вмирати за 100 євро? Відповідно, як заплатять – так і навоюють. І якщо росіяни будуть бігти в атаку, то білоруси будуть іти", – пояснив Добротвор.

Відео дня

На думку журналіста, російський диктатор Володимир Путін не розраховує на білоруських військових як на бойову силу. Йому вигідна Білорусь як плацдарм для завдання повітряних ударів по території України.

"Гадаю, що Путін і його наближені прекрасно розуміють, що білоруським військовим і загалом білорусам вони не можуть довіряти. Нагадаю історію Могильова (Могильовське повстання 1661 року, — ред.), коли глава міста вийшов і сказав: "Пора!", і за кілька годин вирізали всіх росіян у Могильові. Це східна Білорусь, що вже говорити про західну. І знаючи цю історію, Путін прекрасно розуміє, що білоруським солдатам довіряти не можна. Вони стрілятимуть в спину", – переконаний він.

Загроза вторгнення з Білорусі: що відомо

За даними Державної прикордонної служби України, станом 28 грудня 2022 року, на території Білорусі перебували понад 10 тисяч російських солдатів. Однак цієї кількості недостатньо для початку нового вторгнення в Україну.

Командувач угруповання сил і засобів оборони столиці генерал-лейтенант Олександр Павлюк наголосив, що в разі спроби повторного наступу Російської Федерації на Київ з Білорусі російські війська разом з білорусами побачать "багато несподіванок", які для них приготували українські захисники. 

Військовий експерт Олександр Мусієнко вважає, що російські окупанти можуть піти в наступ на Україну одразу з двох напрямків – зі сходу та півночі. Перед росіянами поставили кілька завдань. Він зазначив, що Білорусь може стати допоміжним напрямком, щоб відтягнути наші сили і засоби з інших ділянок фронту. 

Вас також можуть зацікавити новини: