Які завдання могли б виконувати європейські війська в Україні / фото facebook.com/NATO

Лише кілька місяців тому було б немислимо, щоб європейські лідери запропонували відправити війська в Україну. Але 26 лютого президент Франції Еммануель Макрон заявив, що цього не можна "виключати", а слідом за ним послідували заяви інших європейських чиновників. Як пише Foreign Affairs, ці коментарі показують, що існує зростаючий блок країн, готових до прямого європейського втручання у війну.

"Європейські лідери не можуть дозволити, щоб американська політична дисфункція диктувала європейську безпеку. Вони повинні серйозно розглянути питання про введення військ в Україну для надання матеріально-технічної підтримки та навчання, для захисту українських кордонів і критично важливої інфраструктури або навіть для захисту українських міст. Вони повинні дати зрозуміти Росії, що Європа готова захистити територіальний суверенітет України. Краще визнати жахливу реальність ситуації в Україні і зайнятися її вирішенням зараз, ніж залишити відкритими двері для Росії", - пише видання.

Яку допомогу європейські військові можуть надати ЗСУ

Видання зазначає, що європейські сили могли б провести небойові або бойові операції, щоб послабити частину тиску на Україну. Наприклад, європейські сили могли б замінити українців, які виконують логістичні функції, наприклад, обслуговування і ремонт бойових машин. Французькі, польські та інші європейські військові радники могли б також проводити підготовку на території України для подальшої професіоналізації збройних сил країни, що буде особливо корисним у світлі майбутньої мобілізації в Україні.

Відео дня

Крім того, пише Foreign Affairs, європейські сили в регіоні на захід від Дніпра можуть посилити можливості протиповітряної оборони України шляхом розміщення особового складу, надання обладнання або навіть взяття на себе командування і контролю над українською системою ППО. Ризик ескалації буде мінімальним, оскільки у європейських сил буде мало шансів знищити російських військових льотчиків. При цьому батареї ППО під керівництвом Європи вивільнять більше українських військ для захисту сил поблизу лінії фронту, а також завадять спробам Росії зруйнувати критично важливу інфраструктуру.

"Європейські сили могли б виконувати й інші оборонні та гуманітарні завдання, як-от розмінування та знешкодження російських боєприпасів, що не розірвалися", - зазначає видання.

Ще одна бойова роль може включати патрулювання частин українського кордону, де не розміщені російські війська, як-от узбережжя Чорного моря і кордони з Білоруссю і Придністров'ям.

"Охорона цих флангів вивільнить понад 20 000 українських військовослужбовців для бойових дій на передовій. Це також зменшить імовірність відкриття нового фронту вздовж цих кордонів, оскільки Росія майже напевно прагнутиме уникнути розширення війни шляхом нападу на інші європейські збройні сили", - підкреслює Foreign Affairs.

Європейські сили також могли б допомогти забезпечити безпеку трьох українських портів, що залишилися на Чорному морі, звільнивши додаткових українських солдатів.

"Будь-яка європейська операція в Україні матиме й емоційну вагу. Присутність європейських військ підніме моральний дух українського народу і переконає його в тому, що майбутнє їхньої країни - в Європі".

Чи є ризики для Європи

Ризик того, що розміщення європейських солдатів в Україні в будь-якій якості призведе до ескалації конфлікту, перебільшений, вважає видання. У Росії дуже мало можливостей для розширення своїх звичайних атак, якщо не брати до уваги розгортання біологічної або хімічної зброї. Зрештою, Росія не може дозволити собі воювати з кількома європейськими країнами одночасно, не кажучи вже про те, щоб почати ядерну війну.

При цьому Росія майже повністю засновує свої надії на перемогу на тому, що Європа розглядає Україну окремо від решти континенту. Однак прибуття європейських військ в Україну змінить цей розрахунок.

"Москві доведеться зіткнутися з можливістю того, що європейська ескалація може зробити війну невиграшною для Росії. А оскільки європейські сили діятимуть за межами рамок НАТО і території НАТО, будь-які жертви не викличуть реакції за статтею 5 і не привернуть до себе Сполучені Штати", - пише видання.

Таким чином, присутність європейських військ з більшою ймовірністю запобіжить поширенню конфлікту і запобіжить подальшій шкоді економіці та інфраструктурі України.

"Європейським лідерам не потрібно слідувати вказівкам дедалі більш ненадійних Сполучених Штатів стосовно того, як слід вести битву в Україні; вони можуть і повинні самі вирішувати, як найкраще забезпечити свободу і безпеку континенту. Європа має зробити все можливе, щоб захистити своє майбутнє", - вважають аналітики.

Відправлення західних військ в Україну

Як писав УНІАН, наприкінці лютого президент Франції Еммануель Макрон уперше озвучив думку про те, що відправлення західних армій в Україну є тим, що не можна повністю виключати.

Деякі європейські лідери також схвально відгукнулися про цю ідею. Зокрема відправку західних військ в Україну підтримав президент Литви Гітанас Науседа. Глава польського МЗС Радослав Сікорський теж вважає, що таке рішення не є чимось немислимим.

Вас також можуть зацікавити новини: