Байден вирішив не використовувати процедуру ленд-лізу / фото REUTERS

Президент США Джо Байден, ймовірно, вирішив не користуватися процедурою ленд-лізу і давати Україні необхідне озброєння не у кредит, а у рамках грантової допомоги.

Як заявив військовий експерт Олег Жданов, практично нічого з виділених Штатами засобів і коштів повертати не потрібно.

"Зброя передається нам безоплатно і залишається у постійному користуванні нашою країною, нашими силовими структурами, без зобов'язань повернення. Ось так зараз допомагають Сполучені Штати. Кількість озброєння залишає бажати кращого. Ми б хотіли багато і сьогодні, а вони дають по трохи... Але озброєння йде, не можна сказати, що це повний нуль. Воно йде не в тих кількостях, як ми б хотіли, але воно надходить", – зазначив він.

За його словами, Білий дім займає таку позицію, і ніхто не міг вгадати, як поведе себе Байден в плані використання процедури ленд-лізу.

"До речі не здивуюся, що в січні, прийшовши до влади, республіканці постараються перекрити нам кисень у плані грантової допомоги... і пересадити нас на процедуру ленд-лізу, коли ми будемо повинні ще повернути це озброєння після закінчення війни", – додав Жданов.

Військова допомога США: новий пакет озброєння

Як заявив президент США Джо Байдена, з моменту широкомасштабного вторгнення РФ Україна вже отримала від Штатів допомогу на суму понад 25 мільярдів доларів.

Днями стало відомо, що в новому пакеті військової допомоги  США передадуть Україні системи ППО, 45 танків Т-72, 250 БТР M1117, 40 бронекатерів і 1100 Phoenix Ghost.