Звільнення Пʼятихаток є важоивим для просування ЗСУ / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Деокупація Пʼятихаток Запорізької області українськими військовими створює передумови для подальших наступальних дій Сил оборони. Це дасть змогу просуватися в бік окупованої Василівки.

Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий експерт Сергій Грабський. Він зауважив, що цей напрямок є важливим для подальшого просування українських сил.

"Це досить важливий напрямок, який дає змогу нам просуватися далі в бік Василівки, тобто очищати нашу територію. І самі розумієте, очищаючи від противника берег Дніпра, ми просуваємося як до Енергодара, так і мінімізуємо можливості противника завдавати артилерійських ударів по суміжній території, зокрема по Дніпропетровській області на лівому березі. Ви пам’ятаєте, як від обстрілів страждав Нікопольський район. Тому напрямок на П’ятихатки й далі на Василівку є досить важливим для нашого подальшого просування", – пояснив він.

Відео дня

При цьому, за словами експерта, незважаючи на важливість звільнення Запорізької АЕС для унеможливлення ядерного шантажу з боку окупантів, цей напрямок залишається другорядним з точки зору проведення подальших наступальних дій. Для українських сил зараз критично важливо просунутися до узбережжя Азовського моря. Це дозволить "розрізати сухопутний коридор та фактично закрити російські війська, які не встигнуть евакуюватися з Криму, в пастці з наступним їх знищенням і звільненням Криму".

"Тому такі удари, як на П’ятихатки, в районі Великої Новосілки, в районі Оріхового, мають на меті створити передумови для подальших наступальних дій", – резюмував Грабський. 

Війна в Україні: важливі новини

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов розповів, що за півгодини до підриву росіянами Каховської ГЕС окупанти отримали наказ залишити територію станції. Він наголосив, що цей воєнний злочин був свідомою дією російських загарбників. 

Голова розвідки також попередив, що росіяни додатково замінували ЗАЕС, а саме – охолоджувач станції. Якщо його виведуть з ладу, можуть виникнути серйозні проблеми.

Тим часом Україна змогла повернути перших трьох військовополонених, яких Росія незаконно передала Угорщині. Вони вже перебувають на українській території.

Вас також можуть зацікавити новини: