Екіпаж всередині Challenger 2 відсутній з міркувань безпеки / фото andrei-bt.livejournal.com

У Великобританії в грудні минулого року пройшли випробувальні стрільби з гармати Rh120L55A1, встановленої на танк Challenger 2 за програмою модернізації LEP.

Читайте такожNational Interest: Російський Т-80 ставши одним з найгірших танків у світі

Про це пишуть у своїх блогах військові експерти Андрій Тарасенко та Олексій Хлопотов.

Відео дня

Тарасенко з посиланням на свідків випробувань розповідає, що в якості мішені використовувався танк Т-72, модифікацію якого встановити не вдалося. Снаряд влучив у верхній бронелист і вийшов з кормової плити, таким чином пробивши машину наскрізь.

Хлопотов уточнює, що для тестів могли залучити Т-72 модифікації М або М1, які відповідають варіанту Т-72А із спрощеним захистом. Екіпаж всередині Challenger 2 відсутній з міркувань безпеки.

В якості мішені використовувався танк Т-72 / фото andrei-bt.livejournal.com

Як вказує експерт, робота над Challenger 2 LEP в основному спрямована на «онімечення спочатку британської конструкції», оскільки гармата Rh120L55A1, яка встановлюється на нього, розроблена німецьким концерном Rheinmetall, а стрілянина на випробуваннях велася штатними боєприпасами DM53 німецького виробництва; крім цього, за словами Тарасенко, танк планується оснастити німецьким двигуном MTU883 з трансмісією німецької фірми Renk. Хлопотов також нагадує, що німці в особі Rheinmetall «купили все британське танкобудування на корені», отримавши контроль над підрозділом по створенню бойових машин оборонної компанії Великобританії BAE Systems.

Challenger 2 не проводяться з 2009 року. Танки цієї моделі, що залишилися на озброєнні британської армії, активно модернізуються.