Винищувач F-35B / REUTERS

Пентагон опублікував документ під назвою "Огляд протиракетної оборони 2019 року", у якому викладені стратегічні плани із забезпечення безпеки США від ракет супротивника.

Доповідь містить плани оснащення винищувачів F-35 лазером, який міг би збивати ракети в повітрі, передає Naked Science.

Технологія лазерної зброї не нова для ВПС: дослідна лабораторія Військово-повітряних сил протягом кількох років очолює розробку бази ВПС в Кертленді. Згідно з офіційним урядовим веб-сайтом, робота бази сфокусована на "потужних електромагнітах, моделюванні та симуляції зброї, а також спрямованої енергії та електрооптики". Співробітники лабораторії проводять вогневі випробування з землі та вже готуються до майбутніх випробувань, які будуть проводитись безпосередньо під час польоту.

Відео дня

Одна з основних програм військових під назвою "Самозахисний лазерний демонстратор високої енергії" (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator, SHIELD) спрямована на те, щоб дати винищувачам можливість збивати ворожі літаки, нагріваючи їх і спалюючи за допомогою потужного бортового лазера.

Читайте такожСША успішно випробували нову ракету-перехоплювач системи ПРО (відео)

Для лазерної системи потужністю 30 кВт батареї можуть важити близько 300 фунтів і уміщатися в об'ємі до половини кубічного метра.

Головна перевага цієї технології перед звичайним озброєнням у тому, що ворожі цілі можна вбивати, при цьому не знищуючи повністю та не ризикуючи загибеллю мирних жителів на землі.

У зв'язку з появою лазерної зброї льотчики-винищувачі готуються до нових тактичних можливостей - наприклад, атакувати відразу кілька цілей і швидко перебудовувати цілі, - йдеться в матеріалах дослідницької лабораторії ВПС.

Попри те, що нинішні винищувачі, такі як F-35, і так можуть здійснювати одночасні повітряні удари по ворожих цілях - літаках і дронах, - пілоти, які готуються до стрільби лазерами, будуть мати ще більшу здатність вражати одночасно кілька цілей. Це, крім іншого, дозволить винищувачам вступати в ближній бій в сценаріях із підвищеним ризиком: наприклад, коли вони можуть зіткнутися з кількома ворожими літаками.

Раніше УНІАН повідомляв, що міністерство оборони Ізраїлю має намір замовити підприємствам оборонно-промислового комплексу розробку бойових лазерних установок, які можна було б використовувати для захисту об'єктів від некерованих ракет і мінометних мін.