Нова технологія дозволяє бачити у темряві без приладу нічного бачення / Flickr/New Jersey National Guard

Збройні сили США вже досить давно працюють над тим, щоб скоротити вагу стандартного пристрою нічного бачення. Мета полягає в тому, щоб зробити його настільки легким, щоб його використання стало майже не відчутним. Але група вчених вважає, що знайшла рішення, як взагалі не одягати нічого і при цьому чітко бачити в темноті.

Як пише Business Insider, група дослідників під час зустрічі Хімічної спільноти Америки у Сан-Дієго, штат Каліфорнія, збирається представити метод використання надзвичайно крихітних наночастинок, ін’єкція яких в очі наділяє людину здатністю бачити у близькому до інфрачервоного спектру.

Читайте такожЗМІ розповіли, яку зброю отримають ЗСУ найближчими роками

Відео дня

«Коли ми дивимося на світ навколо, ми бачимо лише видиме світло», - пояснив експерт з наночастинок Массачусетської медичної школи й учасник проекту Ган Хан.

«Але якби у нас було бачення у близькому до інфрачервоного спектру, ми могло б бачити світ зовсім по-іншому. Ми змогли б займатися інфрачервоною астрономією неозброєним оком або ж бачити у темноті без незручного обладнання», - додав він.

Людський зір зазвичай працює з хвилями світла з довжиною 380-700 нанометрів. Але у лютому Ган Хан і його колеги в Університеті науки й технологій Китаю описали у своїй науковій роботі ін’єкцію спеціальних часток, які змушують «фоторецептори до апконверсії фотонів». Ці часточки поглинають інфрачервоне світло і переводять його у видимий спектр. Технологію випробували на лабораторних щурах. В результаті ін’єкція наночастинок створила «тисячі крихітних приладів нічного бачення всередині очей гризунів». За допомогою розширених таким чином можливостей сітківки, щури змогли реагувати на інфрачервоне світло, яке було б для них невидимим.

Читайте такожСтворений в США полімер дозволить дронам-розвідникам і парашутам безслідно самознищуватися (відео)

Звісно, це має великий потенціал для військової сфери й не лише. Експерти зауважують, що тимчасовий ефект ін’єкції потенційно може менше нашкодити здоров’ю солдата, ніж розширення можливостей очей на постійній основі. Крім того, різні модифікації часток можуть дозволити, приміром, митникам виявляти «викрадені радіоактивні матеріали» неозброєним оком. Однак, незручність використання технології очевидна – заради можливості бачити невидиме випромінювання потрібно протикати очі голкою.