На військовому полігоні поряд з Чугуєвом (Харківська область) випробували корпус БТР-4Е, який виготовляє Лозівський ковальсько-механічний завод. Стрільби пройшли за ініціативою Харківського конструкторського бюро машинобудування, яке виробляє дані бронетранспортери.

Читайте такожНові БТР-4 для української армії, про які з пафосом говорив Абромавічус, виявилися бракованими (фото, відео)

Приводом для випробувань став скандал, який розгорівся після того, як військовий експерт Сергій Згурець оприлюднив фотографії з тріщинами на швах корпусу БТР-4Е до військової прийомки. Для тестування броні вибрали бронебійні кулі Б-32 калібру 7,62 мм. Стрілянина велася з відстані 110 метрів з кулемета ПКТ. За словами заступника директора ХКБМ за якістю Сергія Ханя, саме такий стандарт випробувань для даного БТР, затверджений спільною комісією Міноборони і КБ Морозова, пише "KharkivToday".

"Для випробувань був обраний корпус, з одного боку якого було нанесене зміцнююче наплавлення, на якому Сергій Згурець раніше виявив тріщини, а з іншого – ні. За кожної зі сторін було проведено по шість пострілів з кулемета. З них три – безпосередньо по шву, три – в зону термічного впливу (зона металу, на яку впливає висока температура під час зварювання). Кулеметним кулям не вдалося пробити шви ні з однієї сторони, де наплавлення було присутнє, ні з іншої, де його не було", – заявив він.

Кулемету не вдалося пробити броню машини

Як повідомили в прес-службі концерну "Укроборонпром", стрільба на полігоні під Чугуєвим показала, що бронебійні кулі Б-32 великокаліберного кулемета не пробивають шви броні БТРів. Надійна броня. Крім того, додаткове, посилене наплавлення на шви не дає кращого результату по міцності, ніж звичайний шов, і від нього рекомендовано відмовитися в цілях економії коштів і часу виробництва.

"Таким чином випробування підтвердили, що корпус БТР-4Е відповідає всім технологічним вимогам в частині протикульової стійкості зварних з'єднань", – зазначає прес-служба концерну.

Директор ХКБМ Яків Мормило зазначив, що на сьогодні прийняття корпусів виробництва ЛКМЗ ще не відновлено – будуть чекати, коли спаде суспільна напруга. При цьому він сподівається, що 33 з 45 БТР-4Е будуть, як і планувалося, поставлені до 31 серпня 2020 року (12 з них вже в ЗСУ). Він визнав, що іноді корпуси з Лозової приходять з невеликими дефектами, і тоді їх доводиться виправляти.

Глава військового представництва Міноборони №85 Олег Плющаков випробування в Башкирівці назвав успішними. Він зазначив, що зміцнююче наплавлення зовсім не обов'язкове для даного корпусу, оскільки він проходить випробування і без нього.

"Ми підтвердили, що потрібно робити з цієї сталі ці машини. Наплавлення, як показав наш експеримент, взагалі не потрібне на нашій 71-ї броні. Ці підкладки (наплавлення) – для більшого заспокоєння. Для того, щоб люди, яким належить воювати на цих машинах, були впевнені, що для цього ставляться підкладки", – заявив Плющаков.

Вартість такого наплавлення для одного корпусу складає близько 300 доларів.

Попри те, що Міноборони призупинило прийом БТР через скандал, контракт буде виконаний у поставлені терміни.

Як повідомляв УНІАН, 29 січня на сайті "Укроборонпром" з'явилася інформація про те, 24 січня комісія, що складається з фахівців Міноборони та ХКБМ, встановила, що у12 БТРах відсутні відхилення, які можуть вплинути на стійкість броні.