facebook.com/kpszsu

Україна і російські сили в Донецьку й Луганську лишаються замкненими у стані війни, яка з 2014 року відібрала понад 13 тисяч українських життів й змусила переїхати більше двох мільйонів людей.

Українські Збройні сили вступили у конфлікт на Донбасі в абсолютно зношеному стані. Як її в ті часи назвав український генерал Віктор Муженко, це була «армія в руїнах». Київ зіштовхнувся з двома ключовими проблемами. По-перше, Україна продала чи списала велику частину свого старого радянського спадку в 1990-2000 роках. А по-друге, українська армія була погано підготовлена, погрузла в корупції й деморалізована, - пише National Interest.

Читайте такожNational Interest: Оновлені Т-64 України бісять Росію

Відео дня

З допомогою військових радників США й НАТО Україна добилася значних успіхів у вирішенні другої проблеми за останні кілька років. Хоч ще багато належить зробити, українська армія поступово перетворилася в централізовану професійну бойову силу. Щоправда, те ж саме не можна сказати про її важкий шлях модернізації військового обладнання. Конгрес схвалив два пакети летальної допомоги для України. А президент Володимир Зеленський збирається попросити про подальшу військову підтримку під час майбутньої зустрічі з Дональдом Трампом. Що потрібно Україні, що вона просить і що вже отримала?

Видання пише, що шикарні цінники й вітальні заголовки новин приховують не дуже приємну реальність: військова допомога США для України була як стратегічно, так і тактично несуттєвою. Низка попередніх поставок військової допомоги складалися з невеликих озброєнь, систем радіоелектронного захисту, різного дрібного обладнання для особового складу, такого як пристрої нічного бачення. Все це, безумовно, важливі інструменти. Але вони не гарантують український успіх у поверненні під контроль Донбасу чи навіть відбитті гіпотетичного повномасштабного наступу Росії.

Експерти стверджують, що перлиною попередніх пакетів допомоги на 250 мільйонів доларів були протитанкові ракети Javelin. Хоча навіть їхня роль була «здебільшого символічною». Нинішній план Конгресу передбачає забезпечення України портативними пусковими установками для ракет «земля повітря». І це теж буде символічний крок, оскільки у російських сил на Донбасі немає літаків. До того ж, Росія не може відправити на українську територію свої ВПС без провокації великої міжнародної кризи й збільшення ризику прямого західного втручання.

Читайте такожПТРК Javelin, комплекси "Зоопарк", літак Су-27: у Міноборони розповіли про укладені у минулому році контракти на постачання зброї

Військові відносини між Вашингтоном і Києвом опинилися в ситуації в дусі «Пастки-22»: якщо мета летальної допомоги США полягає в зміні балансу сил на Донбасі чи в підготовці України до одноосібного опору повномасштабному наступу Росії, тоді знадобляться більш радикальні дії. Однак, у Вашингтоні говорять, що це лише спровокує російську ескалацію й ще більше нашкодить українським інтересам у сфері безпеки. І саме з цієї причини Україна навряд чи отримає стратегічно суттєву військову допомогу, якою могли б стати ракети Patriot, які Київ хотів купити минулого року.

Однак, є прагматичні військові реформи, які Збройні сили України можуть провести в короткостроковій перспективі й тим самим покращити свої позиції на Донбасі. Танки, якими користуються українські військові, не підходять для боротьби в міських умовах. Але є чітке оперативне обґрунтування замінити роздутий арсенал із 800 старих БМП-2 більш сучасними й менш важкими бронемашинами піхоти.

Читайте також"Може діяти в будь-яких умовах": названо зацікавлені в українському танку "Оплот" країни

Україна вже робить кроки в цьому напрямку, збільшуючи запаси БМП-1УМД. Ця бойова машина стала еволюційним продовженням радянського БМП-1 з цифровою системою управління, німецьким двигуном й оновленим пакетом озброєнь. Тим часом, більш розвинена мережа контрбатарейних РЛС й сучасних транспортних засобів може скоротити можливості ворожої артилерії.

Майбутні пакети військової допомоги були б більш реалістичними й відповідали б потребам армії України, якби вони були націлені на вирішення вище згаданих конкретних проблем. Поставка вузькопрофільних ракетних систем, які можуть ніколи не бути застосовані в бою, навряд чи допоможе справі.