Російський танк Т-80 вибухнув після удару з FPV / скріншот

Українські майстерні щомісяця виробляють понад 100 000 вибухонебезпечних дронів з видом від першої особи для українських військових. Але кожен дрон важить лише кілька кілограмів і зазвичай несе одну гранату вагою близько 500 грамів.

"Таким чином, хоча 100 000 дронів являють собою значну вогневу міць, це не дуже велика вогнева міць. Дрони з FPV надзвичайно небезпечні для незахищеної піхоти, але бронетехніка зазвичай може витримати численні удари FPV і продовжити бій", - пише Forbes.

Аналітик зазначає, що українські екіпажі дронів знайшли спосіб значно підвищити вибуховий потенціал одного FPV.

Відео дня

"Розглянемо російський танк Т-80, який нещодавно під'їхав до українських позицій у Донецькій області на сході України. Спостережний безпілотник 47-ї механізованої бригади української армії спостерігав з висоти, як безпілотник FPV пролетів повз 46-тонний тримісний Т-80, який носив блоки додаткової реактивної броні, а також екран для захисту від дронів. Квадрокоптер із видом від першої особи попрямував у бік Т-80. Зазвичай удар з FPV по танку призводить до незначних пошкоджень. Однак цього разу Т-80 вибухнув величезною вогненною кулею, яка відокремила башту від корпусу і спалила екіпаж", - ідеться в статті.

Аналітик розмірковує про те, пощастило екіпажу FPV чи діяла якась нова технологія. Трент Теленко, колишній аудитор з якості Агентства з управління оборонними контрактами США, підозрює останнє.

"Я починаю задаватися питанням, чи не вкрали українські будівельники FPV [ідею] у шведського RBS-56", - написав Теленко.

RBS-56 - це протитанкова ракета, розроблена шведською фірмою Bofors, яка оснащена 25-фунтовою боєголовкою, що, під час спрацьовування датчиків на нижньому боці ракети, вибухає вниз, а не вперед. Цей метод атаки зверху вниз націлений на тонку броню на верхній частині танка.

FPV, який підірвав цей Т-80, судячи з усього, пробив корпус танка зверху і влучив у сховище боєприпасів, викликавши руйнівний вторинний вибух.

"Така простота робить FPV набагато більш смертоносним", - зазначив Теленко.

Зазначається, що українці отримали від своїх іноземних союзників потенційно тисячі легких протитанкових ракет наступного покоління. 28-фунтова ракета NLAW, як і RBS-56, є продуктом компанії Bofors і запозичує боєголовку, спрямовану вниз, від RBS-56.

За словами історика зброї Метью Мосса, у соціальних мережах циркулює щонайменше одне відео, на якому українські військові знімають ракету з пошкодженої пускової установки NLAW, "імовірно, [щоб] використовувати боєголовку в FPV".

Таке поєднання - FPV з боєголовкою NLAW - "було б цікаво", - розмірковував Мосс. Для російських танкістів це може означати миттєву смерть.

"Щоб внести ясність, українським військам не обов'язково розпорядитися подарованими NLAW, щоб забезпечити свої групи безпілотників боєголовками, розташованими зверху вниз. Українська промисловість цілком здатна виробляти боєприпаси низхідного вибуху з нуля. Якщо українці використовуватимуть той самий підхід до виробництва боєголовок, що й до виробництва безпілотників, - створюватимуть безліч різних типів у безлічі невеликих майстерень, - тоді в українському арсеналі може опинитися не один вид боєприпасів для дронів із низхідним розташуванням механізму. Може бути кілька видів", - зазначає експерт.

Він вважає, що стає дедалі очевиднішим, що в українців є боєприпаси для їхніх FPV-дронів. Існує не так багато інших способів, якими крихітні дрони можуть перетворити гігантські танки на високі вогняні кулі.

Війна в Україні - використання дронів

Морські дрони СБУ "Sea Baby", на які українці збирали кошти через платформу "UNITED24", відтепер оснащені системами "Град" і вже активно "мінусують" окупантів, повідомили джерела УНІАН.

Зокрема, позаминулої ночі "Sea Baby" СБУ спільно з ВМСУ ефективно відпрацювали з моря по позиціях росіян на Кінбурнській косі.

Вас також можуть зацікавити новини: