Журналісти дізналися, чи загрожують Україні ракети "Циркон" / колаж з фото УНІАН та скріншоту

Російські окупанти мають ще одну нібито "гіперзвукову" ракету, яку вони не використали проти України, - це 3М22 "Циркон", призначена для ураження кораблів та стаціонарних об'єктів на суходолі.

Носіями цих ракет є атомний підводний човен К-560 "Северодвинск" (проект 885 "Ясень") та фрегат "Адмирал Горшков" (проект 22350), і ці кораблі базуються на Північному флоті Росії, йдеться у матеріалі Defense Express. "…попри наявність цих ракет їх використання для ударів по Україні саме з кораблів - сумнівне. Але це не означає те, що неможливо", - зазначається у матеріалі.

Експерти вважають, що Росія станом на поточний рік цілком може мати стаціонарну чи мобільну установку для запуску "Цирконів". РосЗМІ ще у листопаді 2022-го писали, що нібито було створено дослідний зразок мобільної наземної пускової установки, яка може запускати, зокрема, ці ракети. Крім того, ще у 2020 році з'явилися відомості, що під "Циркон" просто адаптують береговий ракетний комплекс "Бастіон".

Відео дня

"Але, як і у випадку з "Кинджалом" (нібито теж "гіперзвукова" російська ракета, - Ред.), 3М22 "Циркон" доволі дорога ракета, виробництво якої лише розгортається... з точки зору знищення, то, як і у випадку з "Кинджалом", "Циркон" є "гіперзвуковим" лише на маршовій ділянці. А під час атаки на ціль він вже має значно меншу швидкість", - додали журналісти й підкреслили, що ці ворожі цілі можуть перехоплювати зенітно-ракетні комплекси Patriot та SAMP/T.

Російська ракета "Циркон" - характеристики й цікаві факти

Перші відомості про цю ракету з'явилися у 2016 році. У червні 2022 року у Міноборони Росії стверджували, що "Циркон" взяли на озброєння армії, та нібито стартувало серійне виробництво цієї ракети.

Росіяни повідомляли, що 3М22 "Циркон" має бойову частину вагою 300 кг, її швидкість становить до 6 Махів, а дальність стрільби - 400 кілометрів. У травні 2022 року в РФ говорили, що дальність ракета становить "близько тисячі кілометрів". У листопаді того ж року повідомлялося про замовлення "декількох десятків" цих ракет, і зробити їх мали у 2023 році.

Вас також можуть зацікавити новини: