Гіперзвукова ракета "Циркон" / Міністерство оборони РФ

Під час заходів на честь терористичних військово-морських сил РФ ватажок рашистів Путін повідомив, що вже найближчим часом до ВМФ буде розпочато постачання гіперзвукової ракети "Циркон", якій, звісно, "не має аналогів у світі".  

Мовляв, її першим носієм стане фрегат проекту 22350 "Адмирал Горшков", який базується у Північному флоті РФ, але цей корабель може бути перебазовано в інші регіони.

Водночас до самого "Циркону", про розробку якого стало відомо у середині 2010-х років, питань значно більше ніж відповідей. Бо заявлені у російських пропагандистських ЗМІ характеристики значно розбігаються із тим, що демонструється та заявляється на випробуваннях, а при більш детальному аналізі взагалі з'являються доволі вагомі протиріччя.

Заявлені та продемонстровані можливості "Циркону"

Ракета "Циркон" - це нібито гіперзвукова ракета, яка, відповідно до заяви Путіна, має швидкість польоту понад 1000 км та розвиває швидкість до 9 Маха (3 км/с). Вона призначена для ураження, як наземних, так і надводних цілей. Заявлено, що вона має маршову ділянку на висоті 30-40 км.

Також міноборони РФ доволі регулярно демонструвало пуски "Циркону" під час випробувань. Більшість з цих відео були абсолютно неінформативними, зробленими у ночі де розібрати бодай щось було вкрай складно. Лише у 2022 році у РФ почали публікувати більш менш детальні відео пусків.

На одному з них, від 19 лютого видно повний цикл запуску "Циркону", на якому видно старт ракети з універсальної пускової шахти з борту фрегата "Адмирал Горшков".

Важливий нюанс полягає у тому, що через використання саме універсальної пускової шахти розробники вже були обмежені у габаритах ракети. Більше того, для її запуску використовується й універсальний контейнер, який аналогічний тому, який застосовується при запуску протикорабельних ракет "Онікс", які використовуються, як з кораблів, так і з берегових комплексів "Бастіон".

Водночас "Онікс" має дальність польоту до 300 км (у модернізованій версії "Онікс-М" заявлено 800 км, початок випробувань у 2019 році, статус невідомий) та швидкість на висоті до 2,6 Маха (0,88 км/с). Тобто у тих самих габаритах нібито нова ракета вже має втричі більшу дальність та швидкість.

Проблеми гіперзвуку і реальний "Циркон"

Водночас збільшення швидкості, як і дальності у три рази - це не втричі складніша розробка, а необхідність опанування абсолютно нових технологій, які пов’язані із самим гіперзвуком. Головна проблема у якому, створення гіперзвукового прямопотокового повітряно-реактивного двигуна, а також спеціальних сплавів, здатних витримувати величезні температури пов’язані із тертям о повітря, яке на гіперзвуку стає вкрай щільним.

А головне - система наведення. Бо політ на гіперзвуку, це політ у хмарі розпеченого газу, плазмі, через яку не можуть проникнути радіохвилі. Тобто будь-яка система самонаведення ракети безпорадна при такому польоті.

Орієнтований вигляд "Циркону", для якого спочатку заявлялись менші характеристики 

Саме тому існує дві версії того, як "Циркон" наводиться на ціль. Перша - ніяк, у ракету закладаються координати й далі діє лише інерційна система. Вона з величезною похибкою, але все ж таки веде ракету у район цілі, а там неточність компенсується потужністю ядерного заряду.

Другий, пов’язаний з тим, що "Циркон" це неповноцінна гіперзвукова ракета. І саме у цьому варіанті максимально пояснюється все. Зокрема ніякого гіперзвукового двигуна у "Циркона" немає, замість нього добре відпрацьований твердопаливний двигун, який лише розганяє ракету до заявленої швидкості у 3 км/с, а не постійно підтримує її. Після цього "Циркон" летить за інерцією, що вже різко знижує вимоги до температурної міцності матеріалів. Вже у районі цілі швидкість ракети менша за гіперзвук, що і дозволяє працювати радіолокаційній головці самонаведення ракети.

Доказом цього є оприлюднене пропагандистським телеканалом "Звезда", яка входить до міноборони РФ, відео із влучанням ракети у мішень, яке було опубліковано у березні цього року. Його особливість у тому, що на судні-мішені встановлені стандартні кутові відбивачі для спрощення наведення радіолокаційної головки самонаведення. А головне те, що на камері, яка має стандартну швидкість зйомки у 24 або 30 кадрів за секунду, ракета з вже вимкненим двигуном потрапляє одразу на три кадри.

false

При заявленій швидкості польоту у 3 км/с звичайна камера взагалі б не змогла її побачити, не те щоб зафіксувати одразу на трьох кадрах. Така можливість з’являється, якщо її швидкість становить, орієнтовно, до 3 Маха. А це вже ніяк не відповідає міфу, що "Циркон" це гіперзвукова ракета і через це не може бути перехоплена. Бо для сучасних зенітних ракетних комплексів така ціль, хоч і є складною, але цілком реальною для знищення.

Тобто за своєю "анаголовнєтностью" "Циркон" абсолютно такий самий, як і балістична ракета "Сармат", яка при дальності 18 тисяч кілометрів, за словами рашиських пропагандистів може вдарити по США через Південний полюс, хоча за таким маршрутом їй летіти понад 30 тисяч км.

Вас також можуть зацікавити: