FPV-дрони – це “зброя для бідних”, вважають в НАТО / фото t.me/zedigital

Попри те, як дрони кардинально змінили поле бою в Україні, у НАТО досі відмовляються адаптувати свої військові тактики та шукають аргументи, чому дрони насправді буцімт о не потрібні. Про це пише український військово-аналітичний портал Defense Express.

Так, представники німецької армії, Бундесверу, нещодавно аргументували неможливість масового застосування FPV-дронів в європейських арміях тим, що комплектуючі довелося б закуповувати у не зовсім дружнього Китаю, а власне виробництво зробило б їх надто дорогими, а отже – непотрібними. 

З дещо іншого боку до питання "непотрібності" дронів у сучасній війні підійшов відомий та авторитетний польський оглядач Ярослав Вольський. У своєму дописі він наводить низку аргументів та робить висновок, що FPV-дрони – це тимчасове рішення, умовно "зброя для бідних", за відсутності нормальної зброї.

Відео дня

"У цивілізованих арміях НАТО, які ведуть глибокі бої, те, що Україна/РФ намагаються зробити за допомогою сотень безпілотників, зробить один F-16 із касетними CBU-97, або батарея з чотирьох M109 із SADARM, або 2-4 AH-64E з Hellfire II. Або наш Otokary-Brzoza з Brimstone II. А те, що підповзло б на 1-5 км до передових позицій, довелося б зустріти тим, чого в батальйонному масштабі українська армія досі майже не має: для механізованої роти, наприклад, 24 ПТРК Spike, а у гіршому випадку – та сама кількість TOW-2B", - пише Ярослав Вольський. 

Українські експерти з Defense Express вважають, що у НАТО "відірвані від реальності", і наводять свої аргументи, чому описана Вольским схема насправді вже не працює в сучасній війні. Зокрема вони одразу відкинули можливість скидання бомб з F-16 на ворожі колони: для цього потрібне тотальне панування в повітрі, що сьогодні майже неможливо.

"ЗСУ не допустили такого рівня можливостей РФ, на початок 2022 року маючи лише 40 боєздатних літаків проти "ВКС" РФ з 1000 літаків, як мінімум", – пояснюють українські експерти.

Також у Defense Express ставлять під сумнів здатність НАТО забезпечити власні армії достатньою кількістю артилерійських систем та боєприпасів до них. Так само під питанням реальна насиченість піхотних частин переносною протитанковою зброєю.

"Головна концептуальна проблема затяжної війни – це не тим, чим воювати у перші дні чи тижні. Це питання - чим воювати, коли вона триває вже два роки. І в цій ситуації FPV-дрони стали виходом, звісно, з усіма своїми доволі об'єктивними недоліками. Але, з огляду на все, сценарій затяжної війни у країнах НАТО взагалі не розглядається, як такий, бо він досі уявляється "неможливим", – зауважує Defense Express.

Війна дронів на фронті в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, у 2024 році Україна планує виробити мільйон FPV-дронів та тисячі ударних БПЛА більшої дальності. Зокрема, йдеться про понад 10 тисяч ударних дронів середньої дальності та понад тисячу дронів з дальністю за 1000 км.

Росіяни теж не відстають, а за деякими оцінками навіть випереджають Україну. Так, за словами керівника українського Центру підтримки аеророзвідки Марії Берлінської, росіяни викуповують дрони в Китаї великими партіями: бронюють все, що завод може виготовити за рік.

Вас також можуть зацікавити новини: