Росія накопичила багато "Калібрів" / фото wikimedia.org

Російські окупанти під час останньої атаки вперше після довгої перерви запустили ракету "Калібр".

"Саме ракету, оскільки застосовано було лише один засіб ураження цього типу і неуспішно. Пуск було здійснено з району Новоросійська, а сама ракета обігнула ТОТ Крим, і увійшовши в Херсонську область в районі Армянська взяла курс на Мелітополь, а потім на Запоріжжя. У Запорізькій області її було успішно нейтралізовано", - пише військовий експерт Олександр Коваленко.

За його словами, станом на початок квітня, накопичений боєзапас КРМБ "Калібр" в окупантів один із найчисленніших. На цей момент, цих ракет у ворога більше ніж, наприклад Х-101/555/55. Незважаючи на це, "калібри" масово не застосовуються з 25 вересня 2023 року, а поодинокі випадки запусків дуже рідкісні.

Відео дня

"Своєю чергою, на себе звертає увагу дивина пуску - всього 1 ракета. Не 4, не 6, не 8, а саме 1. Більше схоже на промацування напрямку ударів, наскільки він прикритий від дозвукової, крилатої компоненти або... Проблема тих же Ту-95МС, вироблений ресурс яких не дозволяє їм безпечно завантажуватися більшою кількістю ракет, ніж 4, а все що більше - на свій страх і ризик, стала спільною і з російською флотилією?", - зазначає експерт.

Він припускає, що з урахуванням інтенсивності використання "Калібрів" у 2022 році та першій половині 2023-го, ресурс пускових у бойових кораблів дійсно міг бути вироблений і тепер вони потребують ремонту.

Війна в Україні - ракети "Калібр"

Раніше Коваленко повідомляв, що з 25 вересня 2023 року до 25 березня 2024-го Росія могла накопичити понад 300 одиниць крилатих ракет "Калібр" тільки за рахунок виробничих потужностей.

Речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук розповів, що для окупантів така ракети "Калібр" справді є чи не найціннішим активом. Не варто думати, якщо ворог не виводить своїх кораблів, то так триватиме завжди.

Вас також можуть зацікавити новини: