ЄС встановив умови участі третіх країн у спільних оборонних проектах / фото УНІАН

Євросоюз встановив загальні умови, за яких країни, що не входять до його складу, будуть запрошуватись до участі в окремих проектах оборонного співробітництва в рамках програми PESCO.

Про це йдеться у заяві на сайті Ради, пише "Європейська правда".

"Завдяки сьогоднішньому рішенню до участі можуть бути запрошені треті держави, які можуть додати ваги проєкту PESCO, якщо вони відповідають низці політичних, матеріальних та правових умов", - сказано у заяві.

Читайте такожБританія постачатиме в Україну новітнє озброєння

Як саме працюватиме механізм

Таким чином країна, яка подає заявку на проект, повинна поділяти цінності, на яких заснований ЄС, не повинна суперечити інтересам безпеки та оборони ЄС та його держав-членів, а також повинна мати угоду про обмін секретною інформацією з ЄС серед іншого.

На практиці, після того, як третя держава подає заявку на участь у конкретному проєкті PESCO, учасники проекту повинні будуть одноголосно домовитись, чи відповідає цей запит всім умовам, та повідомити про це Раду та Високого представника. Рада повинна прийняти остаточне рішення щодо того, чи відповідає участь третьої держави у проєкті необхідним умовам.

Як тільки третя держава буде прийнята, члени проекту домовляться про адміністративну угоду з цією третьою державою, визначаючи дату початку, тривалість, припинення та етапи участі.

Рішення також включає механізм перегляду, який дозволить періодично перевіряти, чи продовжує учасник третьої держави виконувати умови.

Читайте такожНАТО створить у Німеччині космічний центр захисту супутників

Чому виникло питання щодо участі третіх країн у спільних оборонних проектах ЄС

Раніше стало відомо, що ЄС дозволить не членам блокам, таким як Британія і Сполучені Штати, брати участь у майбутніх спільних оборонних проектах ЄС, але тільки у виняткових випадках.

Після виходу Британії з ЄС з’явилися сумніви, чи зможе вона взяти участь у новому оборонному пакті ЄС, відомому як постійне структуроване співробітництво (PESCO), мета якого - допомогти ЄС фінансувати, розвивати і розгортати збройні сили разом.

Ці сумніви ще у червні 2018 року завели у глухий кут зусилля з оборонної інтеграції ЄС, розпочаті з великою помпою в грудні 2017 року, частково для того, щоб продемонструвати єдність після Brexit.

У травні цього року Європейська комісія виступила з довгоочікуваною пропозицією виділити 8 мільярдів євро зі свого наступного бюджету на новий додатковий оборонний фонд ЄС, підтримуючи франко-німецьке прагнення поглибити військову співпрацю між країнами ЄС, які вже давно займаються незалежними проектами.