Сьогодні вранці Кримський міст спіймав "бавовну" / t.me/bazabazon

Наймовірніше, українські війська і справді стоять за вибухами на Кримському мосту, припустив в ефірі "Радіо Свобода" військовий експерт Роман Світан. 

Він також звернув увагу, що "бавовна" сталась без оголошення окупантами повітряної тривоги, тому експерт вважає, що сьогоднішній інцидент не був повітряною атакою. Атакувати ж могли надводними безпілотниками.

"Скоріш за все, це знову спільна робота СБУ і ВМС. У такому тандемі вони вже провели кілька атак надводними безпілотниками по Севастопольській бухті. У нас є такі глісери-безпілотники, один з них може нести 100-200 кг вибухівки. Скоріш за все їх було два, їх запускають парами", - пояснив Світан.

Вибухи на Кримському мосту 17 липня - головне 

Вранці 17 липня 2023 року на Кримському мосту прогриміли нові вибухи. Останнього разу об'єкт окупантів атакували ще в жовтні 2022 року - коли ЗСУ звільняли Херсонську область.

Попередньо відомо про пошкодження опори і руйнування частини автомобільного полотна. Також повідомлялося про двох загиблих росіян.

Офіційно українські спецслужби свою причетність не підтверджують, хоча ЗМІ з посиланням на анонімні джерела стверджують, що це була спецоперація СБУ та ВМС України з застосуванням надводних безпілотників. Відомо, що раніше окупанти неодноразово скаржилися на атаки цих БПА.

Надводні безпілотники - як Україна застосовує зброю в морі

Українські військово-морські сили неодноразово застосовували надводні дрони по Чорноморському флоту Росії в Криму. Останній яскравий інцидент стався у травні 2023 року, коли БПА атакували розвідувальний корабель ЧФ РФ "Іван Хурс". На кадрах було чітко видно, що щонайменше один безпілотник таки влучив у корпус російського розвідника.

Одна з масштабних операцій на ЧФ Росії була здійснена в жовтні 2022-го. Тоді, за підрахунками експертів, в результаті атаки невідомих морських безпілотників було пошкоджено щонайменше три кораблі у Севастопольській бухті. 

З початку повномасштабного вторгнення ЗСУ знищили 18 одиниць російських плавзасобів, включаючи бойові кораблі і катери. 

Вас також можуть зацікавити новини: