Василь Небензя / REUTERS

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя заявив, що джерелом хімічної зброї при отруєнні у Солсбері могла бути Велика Британія.

Таку заяву він зробив на засіданні Радбезу ООН, скликаному британськими представниками, передає Медуза.

За словами Небензі, у 1990-і роки західні спецслужби "вивезли" з Росії кількох фахівців з розробки хімічної зброї, а також деяку документацію, після чого "продовжили розробки в даному напрямку", у тому числі у Великій Британії.

Відео дня

Читайте такожБританія в ООН: Росія відповідає за отруєння Скрипаля і створення загрози жителям Солсбері

"Найбільш імовірним джерелом походження даного хімікату є країни, у яких з кінця 90-х років по теперішній час проводяться інтенсивні дослідження із зазначених речовин, у тому числі Велика Британія", - заявив Небензя.

"Досягнуті цими країнами результати по створенню нових отруйних речовин, які на Заході з якихось міркувань класифікують під загальною назвою "Новачок", підтверджені і відображені у більш ніж в 200 відкритих джерелах країн НАТО", - сказав він.

За твердженням російського дипломата, розробки і виробництво хімзброї "у тому числі даного типу" велися на базі центру Міноборони Великобританії в Портон-Дауні, де в березні 2018 року була ідентифікована отрута, використана при отруєнні Скрипаля.

Небензя підкреслив, пославшись на неназваного фахівця в галузі хімії, що для ідентифікації речовини "Новачок" британській стороні необхідно було мати зразок газу і його формулу.

Як повідомляв УНІАН, 5 березня стало відомо, що у Великій Британії із сильним отруєнням невідомою речовиною був госпіталізований 66-річний громадянин РФ Скрипаль, якого суд у Москві визнав винним у шпигунстві на користь британської служби зовнішньої розвідки MI-6.

Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі в Солсбері. Частину центру Солсбері було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

Пізніше глава британського зовнішньополітичного відомства Борис Джонсон заявив, що Лондон дасть «рішучу» відповідь, якщо виявиться, що Москва причетна до отруєння колишнього офіцера ГРУ.

Читайте такожПостпред США в ООН: Росія несе відповідальність за отруєння Скрипаля

12 березня британський прем'єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Сергія Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.

13 березня Трамп заявив про готовність засудити Росію за отруєння Скрипаля в разі відповідного підтвердження.

14 березня, прем'єр-міністр Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії Тереза Мей заявила про висилку 23 російських дипломатів з Британії, ідентифікованих як офіцери російської розвідки, і про призупинення контактів високого рівня з Росією.

Скрипаль - колишній полковник ГРУ Росії, де в 2006 році його засудили за звинуваченням у шпигунстві на користь Великої Британії. У 2010 році Скрипаля звільнили і вислали на Захід у рамках обміну обвинуваченими в шпигунстві. У 2012 році невдовзі після прибуття до Великої Британії померла його дружина, а минулого року під час відвідування Росії за загадкових обставин помер і його 44-річний син.