Анджей Дуда / REUTERS

Президент Польщі нагадав країнам-членам ООН про порушення Будапештського меморандуму.

Про це Анджей Дуда заявив під час свого виступу на форумі Ради Безпеки ООН, пише Польске Радіо.

В ході свого виступу Дуда критикував використання хімічної зброї та закликав міжнародне співтовариство прийняти рішучі заходи в цьому питанні. Президент висловився за використання міжнародних механізмів для запобігання розповсюдження зброї масового знищення.

Відео дня

Президент Анджей Дуда висловив жаль з приводу ситуації у галузі безпеки в світі. Він вказав на регіональні напруження та розпад контрольних механізмів щодо розповсюдження ядерної та хімічної зброї.

Читайте такожПорошенко закликав реформувати Раду безпеки ООН для унеможливлення зловживання правом вето

Не називаючи прямо Росію Анджей Дуда засудив атаки з використанням хімічної зброї «певними країнами» як помсту проти своїх громадян за кордоном. Президент Польщі вважає таку діяльність кримінальною. «Злочинців слід судити» - заявив Анджей Дуда.

Президент Польщі також висловив жаль з приводу погіршення умов міжнародної безпеки в Центрально-Східній Європі та порушення Будапештського меморандуму.

"Для довіри до міжнародного співтовариства важливим є дотримання зобов'язань і обов'язків, які ми взяли на себе. У цьому контексті, із сумом хотів би згадати про ситуацію в сфері безпеки в нашому регіоні - Центральній та Східній Європі. Лише протягом останніх кількох років ми стали свідками чіткого порушення Будапештського меморандуму, який гарантував територіальну цілісність України в обмін на мирне і добровільне ядерне роззброєння. Ми також чули про використання ядерної зброї для припинення звичайних конфліктів. Настільки ж тривожним було розгортання зброї подвійного значення поблизу наших кордонів. Всі ці дії значною мірою сприяли погіршенню ситуації з безпекою", - цитує Анджея Дуду офіційний сайт президента Польщі.

Довідка УНІАН. У 1994 році Україна відмовилася від ядерної зброї. Після цього в 1994 році Україна, США, Росія та Велика Британія уклали Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум). Він містить пункти, які надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки. Згідно з Меморандумом, США, РФ і Велика Британія зобов'язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України; утримуватися від загрози силою, її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.

Згодом дві інші ядерні держави - Китай та Франція - висловили аналогічні гарантії Україні у формі заяв.

Однак Росія у березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим і почала дестабілізувати обстановку на Донбасі. РФ поставляє терористам «ДНР» і «ЛНР» озброєння і направляє на Донбас найманців і свої регулярні війська. З середини квітня 2014 року в Луганській і Донецькій областях тривають бойові дії.