В Угорщині демонстранти знову вийшли на вулиці столиці Будапешта протестувати проти нового закону про підвищення щорічного ліміту понаднормових годин роботи і судової реформи.

За цей тиждень це вже четвертий масовий виступ, повідомляє Радіо Свобода.

Відео дня

У вихідний, але морозний день кількість демонстрантів, за приблизними оцінками новинних каналів, перевищила 10 тисяч осіб. Також до хвилі протестів у столиці приєдналися і жителі шести угорських регіонів у містах Сеґед, Дьєр, Дебрецен та інших.

Учасники мітингу пішки подолали десятки кілометрів вулицями столиці під прапорами Угорщини і Європейського союзу, закликаючи мешканців міста приєднуватися до акції протесту. Серед демонстрантів – представники лівих опозиційних партій, студентські організації чи громадські активісти, які виступають проти змін, запроваджуваних правим урядом прем’єра Віктора Орбана, а також профспілки.

Читайте такожУ Брюсселі поліція застосувала сльозогінний газ і водомети проти учасників протесту

Пізно ввечері вони прийшли на вулицю Куніґунди до будівлі Національного громадського телебачення. Представники опозиційних партій оприлюднили 5 пунктів вимог до уряду країни: скасування закону про підвищення щорічного ліміту понаднормових годин роботи («закону про рабську працю»), зменшення понаднормових годин правоохоронцям, створення незалежних судів та європейської прокуратури і незалежних мас-медіа.

На вимогу протестувальників поліція пропустив в будівлю Громадського телебачення кількох депутатів парламенту від опозиційних партій, які хотіли зачитати це звернення у прямому ефірі, але охорона телестанції заявила їм, що це неможливо.

Акція мала практично мирний характер до самого пізнього вечора, коли після відмови депутатам у телевиступі і закликів у юрбі ввірватися до приміщення телебачення сталися сутички, поліція застосувала подразливий газ.

Як повідомляв УНІАН, у столиці Угорщини Будапешті 12 грудня кілька тисяч людей вийшли на акцію протесту. Люди, зокрема, протестували проти законодавчих змін у трудовому кодексі щодо річного збільшення позаурочних годин (з 250 до 400 годин у залежності від умов конкретного колективного договору), вже названих опозицією «законом про рабську працю».