Чжу Хуа і Чжан Шилун входили в хакерське угруповання APT10 / фото FBI

Мін'юст США пред'явив звинувачення двом хакерам, імовірно пов'язаним із китайською розвідкою.

За версією слідства, вони атакували більше 45 компаній за останні 10 років. Обвинувачені американською владою китайці залишаються на волі, передає Бі-Бі-Сі.

Звинувачення проти двох громадян Китаю висунула прокуратура південного округу Нью-Йорка. У заяві, яку прокурор Джеффрі Берман подав до суду Манхеттена, йдеться, що Чжу Хуа і Чжан Шилун офіційно працювали в компанії під назвою Huaying Haitai в Китаї.

Відео дня

Насправді ж, як стверджують держобвинувачі, Хуа і Шилун входили в хакерське угруповання APT10 і діяли у співпраці з міністерством державної безпеки Китаю. Угруповання також відоме під назвами Red Panda, Stone Panda і CVNX.

Читайте такожКитайські хакери викрали секретні дані ВМС США - ЗМІ

"Обурливо, що американські компанії та урядові установи витратили роки на дослідження і долари на розвиток своєї інтелектуальної власності, в той час як обвинувачені просто вкрали її і отримали безкоштовно. Як нація, ми не допустимо, щоб таке нахабне злодійство залишилося без контролю", - сказав Берман.

За словами заступника генпрокурора Рода Розенштейна, хакери надали китайській розвідці доступ до конфіденційної ділової інформації. "Це прямий обман і крадіжка, і це дає Китаю несправедливу перевагу за рахунок законослухняних підприємств і країн", - зазначив він.

Справу хакерів розслідувало ФБР. За даними американського слідства, принаймні з 2006 по 2018 рік Хуа і Шилун зламували комп'ютери з метою крадіжки інтелектуальної власності, а також конфіденційної ділової та технологічної інформації.

Раніше УНІАН повідомляв, що хакери протягом трьох років мали доступ до дипломатичних перепискам Євросоюзу, що дозволило їм завантажити тисячі секретних повідомлень.