/ фото УНІАН

Зупинятися біля старої комори дорогою з Маріуполя до Мар’їнки дуже небезпечно. Снайпери так званої «ДНР» пильно стежать за цим місцем з «лінії вогню» неподалік. Тому що на складі розмістилися солдати армії України.

Про це пише EUObserver, чиї журналісти відвідали передову війни на Донбасі 23 січня. Далі на північ того ж дня неподалік Авдіївки бойовики так званої «ЛНР» обстріляли позицію 93-ї механізованої бригади ЗСУ з 120-міліметрової гармати. Також протитанкова міна терористів нещодавно влучила у двигун цивільного автомобіля.

Читайте такожAtlantic Council: Задушення України відбувається на очах

Відео дня

Також в ОБСЄ розповіли, що вогонь зі стрілецької зброї поранив мирного мешканця Мар’їнки 22 січня. Гармати калібром понад 100 міліметрів заборонені Мінськими угодами. Але бойовики «ЛНР» все одно використовують їх. У таких випадках солдати 93-ї бригади теж дістають великокаліберну зброю, щоб завдати удар у відповідь.

Такий вигляд має щоденне життя через майже п’ять років війни у так званій «сірій зоні» - низці містечок, сіл і ферм вздовж лінії розмежування. Місцевість засіяна мінами й військовими пропускними пунктами. І в України немає жодних сумнівів щодо того, з ким вона воює.

«Коли я говорю про ворога, ви маєте розуміти, що йдеться про Російську Федерацію», - сказав полковник, який командує 93-ю бригадою і чиє ім’я видання не називає з міркувань безпеки.

«Вчорашні шахтарі не могли знайти танки у своїх шахтах і навчитися ними керувати без спеціальної підготовки», - додав український військовий.

Російські військові офіцери командують силами так званих «ДНР» і «ЛНР», які Росія забезпечує танками, артилерією й іншими системами.

Читайте такожForeign Policy: Росії вигідніше вивести війська з України й зупинити війну

«Командування «ДНР» і «ЛНР» - це російські офіцери, від рівня бригад і до окремих взводів. Російські офіцери є також у деяких спецпідрозділах, таких як в розвідувальних загонах, радіоелектронних одиницях і в логістиці», - сказав генерал-лейтенант Сергій Наєв, який командує силами Операції об’єднаних сил у Краматорську.

«Разом з російськими регулярними військами й добровольцями загальна кількість росіян, які беруть участь у війні, сягає близько 11 тисяч осіб», - додав він.

Видання пише, що ця цифра включає також 1,5 бойовиків і найманців з інших країн Європи. ЄС і НАТО звинувачують Росію в організації вторгнення в Україну під прапорами «ДНР і ЛНР». Західні організації запровадили санкції проти Москви й дали українській армії озброєння для стримування російської агресії. Крім того, батальйони НАТО були розгорнуті в Польщі й країнах Балтії через початок геополітичного конфлікту на континенті. Один з неназваних дипломатів ЄС сказав EUObserver, що кількість росіян, які воюють проти України, яку назвав Наєв, відповідає дійсності.

Передову лінію війни на Донбасі можна називати «сірою зоною» ще й інформаційному вимірі. Пропаганда Москви наполягає, що «ДНР» і «ЛНР» - це нібито «сепаратисти», які ведуть «громадянську війну». А Росія, мовляв, не воює проти сусідньої України.  Це змусило вчених в Брюсселі й Вашингтоні обговорювати масштаби російської дезінформації й загрози від неї. Але на лінії фронту в Україні ніхто дебатів не веде.

Читайте такожGazeta Wyborcza: У Росії віра у війну витісняє християнство

Коли бойовики «ЛНР» окупували Луганськ у 2014 році, вони захопили також 186-метрову телевізійну вежу, щоб транслювати російську брехню місцевим мешканцям. Але в 2017 році Україна збудувала свою вежу, щоб українські ЗМІ теж транслювалися на окупованих територіях. Тож з боку «ЛНР» людям розповідають, що Україна нібито в руїнах і скоює воєнні злочини, а з українського – що в країни все добре і вона хоче миру.

Тим часом, Росія залучає друзів з ЄС, щоб поширювати брехню. Французький «правий» політик Ніколя Дюік, який їздив у «ДНР» через російську територію в листопаді, сказав EUObserver, що на окупованих територіях «старий чоловік» розповідав йому про те, як «п’ять найгарніших дівчат його села були зґвалтовані бійцями батальйону Азов». На питання журналістів про те, де і коли це сталося, Дюік відповів: «Я не знаю. Я просто дозволив діду говорити, він плакав». Але насправді жодних зафіксованих випадків зґвалтування не існує.

На думку Наєва, Росія використовує людей, таких як Дюік, щоб «створити неоднозначне враження від війни у Європі». Тим часом, бої стали менш інтенсивними, ніж вони були у 2014-2015 роках, коли українські сили боролися за визволення Авдіївки, Краматорська, Мар’їнки й Сєвєродонецьк.

Володимир Єлісєєв, який керує фірмою Impulse в Сєвєродонецьк, пригадав, як разом зі своїми підлеглими і їхніми сім’ями ховався в укритті від «ракет, які вибухали дуже близько до заводу».

«Люди тікали з міста, вулиці були порожні навіть влітку увечері», - пригадав він.

Фірма Єлісеєва й інші підприємства на підконтрольних Києву територіях відновили роботу, коли ситуація стала спокійнішою. Деякі мости й будівлі були відбудовані, в чому ЄС допоміг грошима. Цього ж року в січні у крамницях міста повно продуктів. Готелі і ресторани мають клієнтів. А вулиці більше не безлюдні. Командир 93-ї бригади зауважив, що ситуація стала ще більш спокійною з минулого квітня, коли США передали Україні установки Javelin.

«Щойно росіяни дізналися, що у нас є Javelin, кількість танкових атак різко скоротилася», - зауважив він.

Американські і канадські системи боротьби з артилерією, снайперське спорядження, а також британські і німецькі тренування для українських солдатів теж допомогли справі. Однак, в сьогоднішній нормі «сірої зони» немає нічого нормального.

«Найгірше те, що люди звикли до війни. Приміром, вони можуть по звуку визначити, що це за зброя і якого калібру», - сказав заступник голови Луганської області Юрій Клименко.

«Коли починаються обстріли Мар’їнки, старші діти допомагають молодшим сховатися в укриттях. Але паніки немає», - сказав голова Донецької області Олександр Куц.

Війна на Сході України вже відібрала життя у 13 тисяч людей, згідно з даними ООН. Більш ніж 30 тисяч були поранені. За тривалістю вона вже зрівнялася з Першою світовою війною. І кінця конфлікту не видно на горизонті.

Читайте такожRzeczpospolita: Заходу потрібна Україна, якщо він хоче перемогти в новій геополітичній грі

«Багато людей в Європі теж втомлені від постійної конфронтації з Росією. Втома стала інструментом, який застосовують проти України і проти всієї Європи», - сказав голова зовнішньої розвідки України Єгор Божок.

EUObserver пише, що тактика втоми добре помітна у сірій зоні.

«Коли з’явилися перші жертви, ніхто не вірив, що це триватиме довго», - пригадав Клименко, який втратив двох друзів на війні.

«Всі втомилися від цього. Людям, які живуть вздовж лінії розмежування, байдуже, хто буде президентом України. Вони просто хочуть, щоб війна закінчилася», - додав він.

Команди 93-ї бригади сказав, що його підрозділ у Авдіївці втратив 300 солдатів.

«Ви говорите з людьми, які на війні з 2014 року. Яким би було ваше ставлення до росіян, якби щось таке сталося з вашою країною?» - сказав український військовий.