Раймондс Вейоніс зазначив, що Кремль домагається розколу Європи / фото УНІАН

Європа повинна бути єдиною та дотримуватися пильність через те, що з 2014 року Росія демонструє агресивну політику в досягненні своїх геополітичних цілей.

Про це в інтерв'ю журналу Spiegel розповів президент Латвії Раймондс Вейоніс, передає РБК.

"Нам потрібен надійний стримуючий фактор, щоб в один прекрасний день Росія не напала на іншу європейську країну, як на Україну", - заявив він. При цьому він заявив, що Росія і Латвія є сусідами, які "поділяють спільні економічні інтереси".

Відео дня

За словами Вейоніса, більшість етнічних росіян, які проживають у Латвії, лояльні владі й курсу країни. "Однак частина з них схильна до спроб Москви чинити тиск на нашу країну. Деякі з них, наприклад, беруть участь у демонстраціях проти запланованого закону про закріплення латиської мови в освіті", - сказав він.

Читайте такожЛатвія почала публікувати архів із даними співробітників КДБ

Президент підкреслив, що не варто недооцінювати вплив Росії на Латвію, оскільки багато громадян країни "дивляться російське телебачення, уряд Росії намагається чинити вплив на російськомовні ЗМІ в нашій країні, запустивши там свою пропаганду".

Вейоніс також висловився про проект будівництва газопроводу "Північний потік-2", який пройде з Росії до Німеччини. "Канцлер [ФРН Ангела Меркель] знає, що всі країни Балтії із самого початку були категорично проти цього проекту і що наша позиція не змінилася. На наш погляд, "Північний потік-2" - це насамперед геополітичний проект Росії. Між тим, Німеччина і Франція домовилися про компроміс, це хороша основа для загального європейського шляху в енергетичній політиці", - заявив президент.

Говорячи про травневі вибори в Європарламент, Вейоніс зазначив, що Кремль намагається зміцнити проросійські сили в цьому європейському органі й домагається розколу Європи. "Всі демократи повинні бути готові до цього. Важливо дати зрозуміти громадянам, що вони стоять перед важливими виборами, йдеться про наше майбутнє", - підкреслив президент.

Раніше УНІАН повідомляв, що Латвія, Литва та Естонія мають намір збільшити свої оборонні бюджети до рівня вище 2% від внутрішнього валового продукту.