Росія нашкодила навіть собі, коли вирішила окупувати український Крим / УНІАН

Впродовж десятиліть Андрій Клименко міркував над тим, як краще розвивати економіку Криму. Тепер 59-річний інженер займається абсолютно протилежним. Десятиліттями обіймаючи посаду економічного консультанта в Ялті, він розробляв концепції для портів чи для розвитку необхідної інфраструктури. Коли Росія анексувала український Крим п’ять років тому, Клименко переїхав на материкову Україну.

З того часу він документує події на півострові й складає пропозиції, «як підвищити ціну окупації», пише Suddeutsche Zeitung. Видання пише, що в минулому Крим приносив дохід. Сьогодні ж Москва покриває дві третини кримського бюджету, а також витрачає мільярди доларів на побудову інфраструктури. Після того, як Україна припинила постачати електроенергію на окупований півострів Кремлю довелося прокладати нову систему електромереж і будувати електростанцію.

«Це вилилося Москві у багато мільярдів євро», - каже Клименко.

Відео дня

Читайте такожGlobe and Mail: Крим став замороженою жертвою нової Холодної війни

Новий міст через Керченську протоку для сполучення окупованої української території з Росією – ще понад три мільярди євро. Офіційно Москва обіцяла витратити 11 мільярдів євро на інфраструктуру і туризм в Криму за період з 2015 до 2022 року. Клименко ж каже, що це велике перебільшення. Адже російська сторона зробила свої розрахунки на припущенні, що окупований Крим відвідають шість мільйонів туристів на рік. Але до 2017-го їх було не більше, ніж 1,5 мільйона.

І це ще не все. За словами політолога Євгенії Горюнової, на півострові живе 2,3 мільйона людей, з них 600 тисяч – це пенсіонери. Тож за останні чотири роки Москва витратила на їхнє утримання 5,4 мільярда євро.

«Крим став найдорожчим регіоном для Кремля. Він навіть більш дорогий, ніж Кавказ», - додає Клименко.

Прямі втрати Росії, пов’язані з анексією української території, пов’язані також із санкціями ЄС і США проти російських компаній, чиновників і бізнесменів, шкода від яких вимірюється мільярдами доларів. Хоча санкції були введені проти РФ не лише за Крим. Тому важко визначити, скільки Москва втратила насправді саме за агресію на півострові. Bloomberg Business Agency підрахувало, що російська економіка стала на 10% меншою, ніж очікувалося. І причина цьому саме її війна проти України й окупація Криму. Також Москва страждає через падіння цін на нафту. Однак, Bloomberg вважає, що санкції коштували Москві щонайменше 6% ВВП за останні чотири роки. За підрахунками Клименка, агресор втрачає до 20 мільярдів євро щороку.

На додачу, російський рубль різко обвалився. Монета з так званим «Кримським мостом» номіналом п’ять рублів, яку випустив Центробанк РФ на річницю окупації, до подій в Криму коштувала б 11 центів. Але зараз її вартість менша за сім центів. Слабка національна валюта допомагає компаніям експортувати товари в доларах, але платити рублями вдома. Однак, населення РФ страждає, тому що зарплати й пенсії теж сильно обвалилися. Оскільки їх виплата відбувається в національній валюті.

Читайте такожКомісія Україна-НАТО обговорила порушення Росією прав людини в окупованому Криму

Росії прямо доводиться платити за економічний крах Криму. Кремль вигнав з півострова 4 тисячі українських компаній. І найбільші з них вже подали в суд на РФ у міжнародні суди, вимагаючи мільярди доларів компенсації. І перші рішення за такими справами були на користь сторони обвинувачення.

Колишній український дипломат Богдан Яременко зауважує, що можна піти ще далі.

«Після московської агресії в Азовському морі настав час ввести нові санкції. Наприклад, проти російських портів у Чорному морі або проти російських авіакомпаній, які попри санкції продовжують літати на окупований Крим, а також в країни ЄС і навіть в США. Багато їхніх літаків у лізингу. Airbus і Boeing можуть скасувати ці угоди», - запропонував він.

Однак, за його словами, такі ідеї не викликають активної підтримки у Вашингтоні, Брюсселі й Берліні.