Кремль неправильно зрозумів висновки розслідування Мюллера / УНІАН

У Росії цього тижня тільки й говорили, що спеціальний представник Департаменту юстиції США Роберт Мюллер, завершивши своє розслідування російського втручання в американські вибори, нібито виправдав Москву. І від цього мороз по шкірі. Але росіяни також підняли важливе питання про те, як Америка і Росія могли б повернутися до розумних відносин.

«Чесно кажучи, (як люблять казати росіяни) для початку потрібно, щоб РФ припинила вдавати, ніби не втручалася у президентські вибори 2016 року. Можна сказати, що Кремль спіймали на гарячому. І якщо він продовжить стверджувати протилежне, це заблокує той діалог, якого він нібито прагне», - пише Washington Post.

Москві не варто неправильно трактувати нинішній момент. Звіт Мюллера насправді підтвердив оцінки розвідувальних управлінь США про те, що Росія таки втручалася в американські вибори. Він, насправді, висунув звинувачення, в яких детально описав, як 13 агентів російської «фабрики тролів» маніпулювали соціальними мережами, а 12 офіцерів ГРУ зламали комп’ютерні мережі Демократичної партії, викравши приватні листи й передавши їх WikiLeaks.

Відео дня

Російські коментатори зраділи не менше, ніж Білий дім, коли генеральний прокурор США Вільям Барр опублікував свої висновки щодо розслідування Мюллера.

Читайте такожPolitico: Трамп не змовлявся з Путіним, але чомусь дуже цього хоче

«Значні ресурси платників податків були витрачені на спростування очевидної фальшивки», - заявили у російському МЗС.

«Агенти змови були дискредитовані», - написав у Twitter російський депутат у член комітету Думи з закордонних справ Олексій Пушков.

Президенту Дональду Трампу може й подобається те, як святкує Кремль. Але поганий шлях для початку серйозного діалогу між Москвою і Вашингтоном. Перезавантаження не спрацює, якщо воно не буде опиратися на взаємну довіру між країнами. І її не можна замінити взаємними реверансами, якими обмінюються Дональд Трамп і Володимир Путін.

Головний експерт Кремля з кібербезпеки Андрій Крутскіх натякнув на російські сподівання у статті на сторінках газети «Коммерсантъ». В ній він зауважив, що у США з’явилися «деякі голоси», які чинять опір ритуальній «антиросійській пропаганді». Він запропонував, щоб Москва у Вашингтон почали «деполітизований експертний діалог» про кібербезпеку.

«Росії немає чого боятися. І нам немає чого приховувати», - написав Крутскіх, додавши, що США повинні погодитися на розкриття таємних передвиборчих контактів з Росією, які у 2016 році відбувалися через «занепокоєння щодо втручання в американську інфраструктуру електропостачання».

Читайте також"Повне і абсолютне виправдання": Трамп прокоментував розслідування Мюллера

Washington Post називає пропозицію сумнівною. Росія проводила таємні дії проти США, що означає, що їх можна було заперечити. У 2016 році Москва відхрещувалася від своїх операцій, існування яких підтвердили й американська розвідка, і Мюллер.

Кріс Пейнтер, який був головним дипломатом адміністрації Барака Обами у сфері кібербезпеки, сказав, що відновлення робочих контактів допустиме. Але виступив проти будь-яких контактів на найвищому рівні щодо проблем кібербезпеки. Тому що це дозволить Росії вдавати, що у 2016 році не було ніяких російських кібератак.

Але почати процес зближення між Москвою і Вашингтоном заважає не лише це. Як щодо розмови між ними щодо великих і вибухонебезпечних проблем, таких як російська війна проти України, ситуація в Сирії й контроль ядерних озброєнь? Тут, як і у сфері кібербезпеки, країнам потрібно вести діалог, але лише опираючись на твердий фундамент.