У Росії в рукаві є так званий "ядений" сценарій / фото УНІАН

Володимир Путін нерідко йшов на несподівані кроки, щоб поставити своїх жертв перед фактом. Опонентам доводилося або прийняти новий неприємний статус-кво, або дуже ризиковано реагувати. Путін використав цей прийом у Грузії, в Криму, на Сході України, в Сирії, а також під час захоплення українських кораблів у Азовському морі. Зараз він робить те ж саме, щоб підтримати режим Ніколаса Мадуро у Венесуелі.

Про це пише Forbes, додаючи, що потенційним цілям російського автократа потрібно поставити себе на його місце, щоб передбачити його нові випади, уникнути їх і підготувати кілька зручних сценаріїв відповіді. Путін любить діяти несподівано. Тому варто бути напоготові. Російський «Газпром» ледве врятував свій проект «Північний потік-2», попри широкий опір більшої частини Європи.

Читайте такожForeign Policy: США готують удар санкціями по кораблях, які прокладають «Північний потік-2»

Відео дня

Але російська компанія тепер постала перед новими небажаними чи й навіть неприйнятними умовами. 5 квітня 2019 року Європарламент і Єврокомісія ухвалили нову газову директиву, яка вимагає від «Газпрому» відділити поставки від видобутку. Більше того, канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла Україні, що буде збудований «Північний потік-2» чи ні, а російський газ продовжить транспортуватися через українську ГТС. І це ще не все.

Через загрозливу конкуренцію з американським зрідженим газом, Росії доведеться підкреслити надійність своїх поставок на великий ринок Європи. А ще ця конкуренція змусить Путіна утриматися від ворожої поведінки, що може підірвати доходи Росії від продажу газу в Європі.

Тут можна додати ще один фактор, який може змусити «Газпром» поводитися з повагою до європейського ринку. Як свідчать його власні звіти, «Північний потік-2» не буде завершений до початку 2020 року. Данія не дала дозвіл на побудову «труби» і почала вимагати, щоб її маршрут був змінений. Європейські чиновники кажуть, що затримки можуть бути досить суттєвими.

Читайте такожPolitico: Данія змушує Росію домовлятися з Україною про транзит газу

Без «Північного потоку-2», пропускна здатність якого дорівнює 85% можливостей українського транзиту, Росії не лишається нічого іншого, як погодитися на продовження використання ГТС України. Але попри всі ці фактори, українська компанія «Нафтогаз» боїться, що Путін готує запуск так званого «ядерного газового сценарію», який штовхне Україну в рецесію і створить дефіцит газу по всій Європі. На думку Києва, такий удар Москва може влаштувати приблизно першого січня 2020 року. І ось про що саме йдеться.

Українські експерти вказують на тривожні знаки в поведінці «Газпрому». А саме на те, що він намагається накопичити запаси газу в європейських сховищах. Коли ці сховища заповнюються, «Газпром» орендує нові. В Україні вважають, що Росія намагається створити запаси, які дозволять їй мінімально задовольнити контракти на поставки в Європі й повністю припинити транзит через українську «трубу».

Якби «Газпром» не планував оминути Україну, він би вів переговори про транзит з «Нафтогазом». Але Київ не бачить ніяких кроків з боку Москви в цьому напрямку. «Газпром» на додачу досі не заплатив Україні 2,6 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Німеччина стане боржником України через «Північний потік-2»

Видання пропонує розглянути наслідки такого «ядерного сценарію». Якщо газ припинить проходити через Україну, «Газпром» зможе лише мінімально задовольнити потреби своїх клієнтів у Європі, навіть із запасами в сховищах. Ціни на газ в такій тяжкій ситуації почнуть зростати. Так Росія зможе частково компенсувати собі скорочення об’ємів на продаж. Україна, яка купує російський газ через Європу, буквально лишиться в холоді. У її західних сусідів просто не буде залишкового газу, щоб продати їй у реверсному режимі.

З хиткою економікою і російською блокадою портів в Азовському морі, Україна втратить ще й три мільярди доларів доходів від транзиту газу, що складає 3% її ВВП. Це може штовхнути її в рецесію в перший же рік роботи нового президента Володимира Зеленського. Росія може допускати, що в такій складній ситуації новий український лідер може погодитися піти на поступки в Криму і на Донбасі.

Наважиться Путін на «ядерний сценарій» чи ні буде залежати від його очікувань щодо короткострокових і довгострокових втрат і користі. В короткостроковій перспективі такі події можуть дестабілізувати українську економіку. І це головний пріоритет для Путіна. Він позбавить Київ важливих доходів від транзиту і влаштує йому важку зиму через дефіцит газу. Можливо російському автократу вдасться втягнути нових лідерів України грати в його гру. Скорочення поставок газу можуть допомогти Путіну розділити Європу. Можливо йому навіть вдасться змусити тих, хто виступає проти «Північного потоку-2», зійти з дороги російського проекту.

Читайте такожWall Street Journal: Німеччина переконує Європу, що газова залежність від Росії їй на користь

В довгостроковій перспективі, вочевидь, «ядерний сценарій» нашкодить російському газовому бізнесу в Європі. Він підштовхне країни будувати термінали для прийому зрідженого газу і почати покупку енергоносіїв у США. Європа не може дозволити собі покладатися на такого ненадійного постачальника, як Росія, коли йдеться про важливий ресурс.

Але «ядерний сценарій» несе спокусливі короткострокові вигоди. Він усуне Україну з бізнесу енергетичних поставок. Росія зможе підірвати адміністрацію нового і популярного президента. Вона зможе відділити Східну Європу від Західної не лише кібератаками, а й більш ефективною енергетичною зброєю. Але поки що лишається тільки чекати й спостерігати, що зробить Путін.