На підводному човні "Лошарик" загинули 14 російських моряків / bmpd.livejournal.com

14 моряків загинули під час пожежі на підводному човні в Росії. Судно було створене для проведення спецоперацій. Наприклад, воно могло працювати з прокладеними на морському дні кабелями.

Про це пише німецьке видання Der Spiegel, нагадуючи, що інтернет-зв’язок між США і Європою забезпечують приблизно 20 оптоволоконних кабелів, які перетинають океан. Впродовж певного часу в НАТО із занепокоєнням говорять про те, що російські підводні човни регулярно наближаються до цих критично важливих каналів передачі даних.

Читайте також"Ні диму не було, нічого": очевидці розповіли про евакуацію секретного підводного човна РФ з 14 загиблими моряками

Відео дня

Лише невелика частина обміну інформації здійснюється через супутники. Решта – через підводні кабелі. Тож загроза очевидна. Той, хто зможе дістатися до цифрових артерій, зможе шпигувати чи й навіть дуже швидко завдати шкоди на багато мільярдів доларів.

Вочевидь, підводний човен, який постраждав у Росії від пожежі, був призначений для таких місій. 14 моряків загинули, але про це випадково стало відомо лише через день після інциденту. В російському Міноборони пояснили, що жертви отруїлися чадним газом і задихнулися. Російські ЗМІ повідомили, що пожежа спалахнула на субмарині АС-12, яку також називають «Лошарик».

«Якщо інформація точна, це буде досить важливо. В такому разі підводний човен належить Головному управлінню глибинних досліджень РФ. Йдеться про підрозділ російського Генштабу, якому приписують таємні операції в стилі Джеймса Бонда», - йдеться в статті.

«Це дуже непроста субмарина», - сказав експерт Центру військово-морських досліджень Майкл Кофман.

Читайте також"Держтаємниця": у Кремлі відмовились розкривати деталі загибелі 14 моряків ВМФ РФ

За його словами, у Головного управління глибинних досліджень РФ у розпорядженні фактично «другий військовий флот». Його підводні човни використовуються для виконання «особливих місій», таких як збір інформації з морського дна. Вони будують там інфраструктуру, зокрема, встановлюють датчики для прослуховування і стеження.

Кофман зауважує, що «Лошарик» може занурюватися на глибину понад тисячу метрів. За деякими оцінками, його можливості значно більші. І субмарина здатна опуститися на 6 тисяч метрів. Де саме відбувся інцидент, не відомо. Такі субмарини ретельно захищені від шпигунських очей. Втім, «Лошарика» торік випадково сфотографував російський редактор Top Gear на узбережжі Білого моря.